Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 15:40 do 17:35 sati, u Žitomisliću, gdje je  gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:35 do 11:55 sati, na Domanovićima, gdje je  gorjela trava i rastinje,

– od 14:55 do 15:50 sati, u Bivolju polju, gdje je gorjela šuma i trava.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Turčinovići od 15.20 do 16.40 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je sedam manjih intervencija i to: dvije intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu tehničku intervenciju na otvaranje vrata u stanu i dva obezbjeđenja pri pronalasku i transportu avio-bombe.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina: Novi Grad, Ilijaš, Pale (FBiH), Stolac i Breza timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 23 eksplozivna sredstva.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspješno su izmjestili na sigurnu lokaciju treću po redu aviobombu koja je pronađena i deaktivirana u blizini zgrade RTV doma u sarajevskom naselju Alipašin Most.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

      OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE