Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POTRES

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Aparati u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, dana, 08.09.2019.godine, u 23:05 sati, registrovali su na području općine Jablanica potres koji je u hipocentru iznosio 3,0 stepena Rihtera, a intenzitet u epicentru iznosio je IV stepena Merkalijeve skale.

Zapadnohercegovački kanton

Dana, 08.09.2019.godine, u 23,06 sati, osijetio se potres na području Kantona, sa epicentrom u mjestu Rašćani, nedaleko od Vrgorca R Hrvatska. Potres je iznosio 2,8 stupnjeva, po Rihteru.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:35 do 13:15 sati, u Ortiješu, gdje je gorjela trava, i

– od 19:55 do 20:50 sati, u Jasenici, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 14:00 sati, kod starog Vijanačkog groblja, gdje je gorio otpad i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na spaljivanju dimnjaka.

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Dana, 09.09.2019.godine, u 03:15 sati, došlo do samozapaljena teretnog automobila, u selu  Luka. Pričinjena je veća materijalna šteta.

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Dio 10 kilovoltnog dalekovoda Perna, u prekidu je od sinoć, oko 22:00 sati, zbog nevremena.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u naselje Ahmići, te DVD-e Vitez, jednom tjedno u naselje M. Mošunj.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za šire područje Federacije BiH, zbog očekivanih pljuskova praćenih grmljavinom.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE