Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski  kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Garačanica imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog električnog kabla na privatnom stambenom objektu.  Požar je ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog motornog vozila u naselju Moranjci. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću intervenciju i četiri manje intervencije na gašenju požara.

Veća intervencija je bila dana 08.09.2019. godine, u 03:36 sati, gdje je došlo do požara na štali u ulici Vihrica br.5 (općina Hadžići). U intervenciji je učestvovalo devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 04:25 sati.

Manje intervencije su bile na gašenju otpada u kontejneru, dva obezbjeđenja ( sportstog događaja) i jedna tehnička intervencija na otvaranju vrata u stanu.

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livno imala je intervenciju na gašenju požara u  mjestu Golinjevo, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu (štala), nakon udara groma. Požar su ugasili vatrogasci uz pomoć mještana, u objektu je izgorjelo cca 600 bala sijena.

Općina Drvar. Vatrogasna jedinica općine Drvar imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom  objektu (pojata), nakon udara groma.

Intervencijom uposlenika Komunalca Drvar i uz pomoć mještana, požar je ugašen. U objektu je izgorjelo cca 2500 bala sijena.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA  

Hitnom intervencijom tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) Sarajevo na području općine Visoko izvršio je uklanjanje jednog eksplozivnog sredstva nakon čega je zajedno sa timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) Busovača upućen u općinu Novi Grad (Sarajevo) gdje im se pridružio dio pirpadnika FUCZ kako bi neutralisali, uklonili a zatim i transportovali pronađenu aviobombu GP 1000 MK 4.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona zbog očekivane grmljavine.

       OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE