Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 1 201 uzorak, od čega je 405 pozitivnih na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 09.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 16 osoba. Prema rezultatima testiranja 10 osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 09.08.2022.godine, aktivno je zaraženo 67 osoba, oporavljeno su 4083 osobe, a 127 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10450 osoba, od kojih je 5225 pozitivno  (4864 osoba je izliječeno, 156 osobe preminule), a aktivno je 205 osoba.

Kanton 10

Dana 09.08.2022. godine testirane su 3 osobe na COVIS-19, nakon završenog testiranja nije bilo pozitivnih osoba.

 

POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Hrgar, gdje je gorjela deponija otpadnog materijala. Požar je ugašen.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je intervenciju na gašenju požara od 17:38 do 19:10 sati, u mjestu Šturlićka Platnica, gdje je gorjelo nisko rastinje.Požar su gasila dva vatrogasca i jedan mještanin. Prilikom gašenja požara jedno lice je smrtno stradalo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:15 do 17:15 sati, požar na Bišća Polju kod teretne željezničke stanice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

– od 17:46 do 18:30 sati, požar u Južnom logoru, gdje je gorjela gtrava i nisko rastinje.

– sinoć u  20:45 sati, mještani sela Jasenjani, iznad Bijelog Polja, dojavili da se aktivirao požar na planini Prenj, na lokaciji Golič – Ovča. U požaru gori nisko rastinje i postoji opasnost da se proširi na veću šumu u blizini.

Iz PVP Mostar smo dobili informaciju da požar nisu u mogućnosti gasiti zbog nepristupačnosti terena.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je informacije na gašenju požara i to:

– od 19:30 do 21:30 sati, požar u mjestu Čerinu gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:40 do 20:40 sati, požar u mjestu Tepčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic.  Vatrogasna jedinica općine Konjic dostavila je informaciju da je stanje na požarištima u Borcima i Glavatičevu nepromijenjeno. U požaru gore panjevi. Vatrogasci su na terenu. Stanovništvo i objekti nisu ugroženi. Nije iskazana potreba za angažman helikoptera OS BiH.

Općina Neum. IZ OC Neum primljena informacija u kojoj se navodi da je nepromijenjena situacija na požarištu na planini Žaba. Stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

O potrebi za angažiranjem helikoptera OS BiH izjasnit  će se nakon obilaska terena u jutarnjim satima.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada imalaje intervenciju od 15:55 do 22:00 sati, gdje je gorjela trava i rastinje na lokaciji Prenjske Luke – Bregava.

 Zapadnohercegovački kanton

 Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 15:35 do 17:30 sati, u mjestu Miletina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je cca 6.000 m² površine.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara  u vremenu od 12:20 do 16:00 sati, u Cerovim Docima, gdje je gorio otpad na divljoj deponiji.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenvciju na gašenju požara  u ul. Fra Ljube Hrgića, gdje je gorio stan. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 3 manje intervencije: gašenje kontejnera sa otpadom, gašenje brojila električne struje i gašenje plinske sonde na gradskoj deponiji otpada.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Kiseljak imali su         intervenciju na gašenju požara u mjestu Bijele Vode, gdje je gorio  putnički  automobil. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez gasili su požar u Domu zdravlja Vitez, gdje je gorjela kotlovnica. Požar je ugašen.

OSTALO

 Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 I danas je aktivna potraga za nestalom osobom  Adil Hajvaz, na napodručju općine Čajniča (Republika Srpska). U potrazi učestvuju GSS Novi Grad, lovci, mještani, rodbina kao i Federalna specijalizirana jedinica civilne zaštite za potrage i spašavanje u ljetnim i zimskim uslovima.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR