Dopuna Sažetka redovnog izvještaja o stanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, za dan 10.08.2022.godine, do 15:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic.  Vatrogasna jedinica općine Konjic dostavila je informaciju da je stanje na požarištima u Borcima i Glavatičevu zadovoljavajuće, te da nema pokazatelja da će se požar širiti. U požaru gore panjevi. Vatrogasci su na terenu. Stanovništvo i objekti nisu ugroženi. Nije iskazana potreba za angažman helikoptera OS BiH.

Općina Neum. IZ OC Neum primljena informacija u kojoj se navodi da je nepromijenjena situacija na požarištu na planini Žaba. Vatrogasci i oprema su na terenu, trenutno nema vatrogasaca iz drugih općina. Situaciju pogoršavaju vjetar i nepristupačnost terena. U požaru gore trava i nisko rastinje. Stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Iskazana je potreba za pomoć u gašenju požara iz zraka helikopterom OS BiH.

U ostalim Gradovima i Općinama HNŽ/K trenutno nema aktivnih požara.

OSTALO

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Nakon intenzivne potrage pronađeno je beživotno tijelo za koje postoje indicije da se radi o tijelu nestalog Adila Hajvaza.

Njegov nestanak porodica je prijavila 3. augusta nakon što se nije vratio sa obilaska svog imanja u selu Vihnići kod Čajniča i za njim se od tada traga.

Tijelo je pronađeno na udaljenosti od 1.200 metara zračne linije od kuće u kojoj je nestala osoba boravila, u blizini sela Vihnići u čijem se širem području odvijala današnja potraga koja je bila bazirana na zone gdje se, po izjavama porodice, nestali najčešće kretao.

Nakon što policija izađe na teren utvrdit će se identitet pronađene osobe.

U potrazi su učestvovali pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, GSS Novi Grad Sarajevo, pripadnici civilne zaštite Čajniče, planinari iz Goražda i Čajniča, lovci, mještani naselja Batovo i porodica nestalog.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR