Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.03.2020. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

 

Bosanski Brod……………………………………. 306 cm (normalno stanje), jučer 325 cm,

Bosanski Šamac…………………………………. 174 cm (normalno stanje), jučer 207 cm, i

Orašje……………………………………………..  438 cm (normalno stanje), jučer 465 cm.

 

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna stanica Humac, gdje je vodostaj izmjeren jutros u 08:00 sati iznosio je 230 cm (jučer 262 cm), sa trendom  rasta od 0 cm ( gdje se na 280 cm vrše redovne mjere obrane od poplava, a na 330 cm izvanredne mjere).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati iznosio je 199,59 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer, nivo vodostaja je viši za 11 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,6 m3/s.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona  je normalan.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Keserovića brdo, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju od 10:00 do 15:30 sati, na gašenju deponije otpada, u mjestu Perna.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila, u ul. Margita. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u naselju Bjelavići.

 

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji, u naselju Čojlučko polje. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet intervencija manjeg intenziteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:55 do 12:30 sati, u Rodoču, gorilo nisko rastinje,

– od 13:30 do 14:30 sati, put za „Aluminij“, gorila stražarska kućica,

– od 19:05 do 21:40 sati, na Bilima (Goranci), gorilo nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:50 do 13:15 sati, na platou firme „Energetika“, gdje je gorio otpad.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 10:20 sati, u ul. Neumske bojne, gdje je gorio otpad u kontejneru.

 

 

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Potvrđen je prvi slučaj infekcije virusom COVID-19. Radi se o ženskoj osobi iz Zenice, koja je boravila u Italiji i koja je bila pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji. Imala je blaže simptome, a naše su je službe testirale i test je bio pozitivan. Danas će biti smještena na Odjel za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica ili izolatorij u Stacionaru.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Prema obavijesti inspektorata ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK od 03.03.2020. utvrđena je zarazna bolest bruceloza u stadu ovaca, u mjestu Krčevine,općina Vitez.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na lokalitetu grada Mostara, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonio je raketni bacač 64 mm.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

 

 

            OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE