Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.03.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:45 do 19:00 sati u mjestu Samardžići, gdje je gorjela kuća,

– od 18:30 do 19:40 sati u mjestu Prošići-Unska strana, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 18:21 do 19:45 sati u mjestu Vejinac, gdje je gorjela šuma.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad imala je intervenciju u gašenju požara iznad naselja Omolje, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Uz pomoć djelatnika tomislavgradske šumarije i mještana, nakon više sati gašenja, požar je ugašen.

Osim toga imali su još dvije intervencije na gašenju požara i to na padinama planine Tušnica i u MZ Vinica, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je od 16:30 do 17:05 sati intervenciju na gašenju požara u Carskom Gaju, gdje je gorjela hrastova šuma na površini od oko 500 m2. Požar su gasila  dva vatrogasca sa naprtnjačama i jednim vatrogasnim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je od 19:10 do 20:20 sati intervenciju na gašenju požara u Gornjim Radišićima, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje na površini od oko 500 m2. Požar su gasila  dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu u naselju Puračić.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu u ul. Pašage Mandžića.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je šest intervencija na gašenju požara i to:

– od 12:45 do 13:45 sati, na Trgu Ivana Krndelja gorio otpad,

– od 13:55 do 14:20 sati, u naselju Šehovina gorio otpad,

– od 13:58 do 14:45 sati, u firmi „SOKO“ gorjele drvene kućice,

– od 15:15 do 16:30 sati, na Čulama gorjela trava i rastinje,

– od 19:40 do 20:35 sati, na Semetovcu gorio otpad,

– od 23:45 do 00:15 sati, na Balinovcu gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:38 do 12:30 sati, na Karaotoku gorjela trava i rastinje,

– od 13:05 do 13:50 sati,u Gnilištima gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:00 do 12:00 sati, na Mrkovcu gorjela trava i rastinje,

– od 14:00 do 15:20 sati, u Čitlučkom polju gorjela trava i rastinje.

 

Tehničke intervencije vatrogasaca

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je tehničku intervenciju u ulici Sejmenska, gdje je asistirala na otvaranju vrata od stana u kom je ostala zaglavljena starija osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je u 21:45 sati intervenciju na raščišćavanju prometnice nakon saobraćajne nezgode u mjestu Cerov Dolac, u kojoj su učestvovala dva vozila i tri osobe zadobile teže tjelesne povrede. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Gračanica, Pale u FBiH i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 10 eksplozivnih sredstava i 995 komada pješačke municije.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE