Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.03.2020. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje raste duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

 

Bosanski Brod……………………………………. 325 cm (normalno stanje), jučer 319 cm,

Bosanski Šamac…………………………………. 207 cm (normalno stanje), jučer 209 cm, i

Orašje……………………………………………..  465 cm (normalno stanje), jučer 435 cm.

 

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna stanica Humac, gdje je vodostaj izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 262 cm (jučer 285 cm), s trendom  rasta od 0 cm ( gdje se na 280 cm vrše redovne mjere obrane od poplava, a na 330 cm izvanredne mjere).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,48 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer, nivo vodostaja je viši za 30 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona  je normalan.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Perna, od 07:00 do 18:30 sati, gdje je gorjela deponija otpada. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, pružila je pomoć vatrogasnoj jedinici Bosanska Krupa, u gašenju požara na deponiji otpada, u mjestu Perna, od 16:40 do 18:25 sati. Na ispomoći u gašenju požara učestvovalo je pet vatrogasaca sa dva vozila.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Rašinovac, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Srednjbosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:20 do 17:00 sati, u mjestu Draga, gdje je gorio privatni stambeni objekat. Uzrok požara je paljenje granja i korova pored kuće. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Pripadnici DVD-e Vitez, imali su intervenciju na gašenju požara  od 12:40 do 13:30 sati, u mjestu Divjak, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak, imala je intervenciju na gašenju požara  od 07:30 do 08:45 sati, u naselju Gromiljak, gdje je gorio krov drvene garaže. Požar je ugašen. Pričinjena je materijlna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i šest intervencija manjeg intenziteta.

Veću intervenciju imali su dana, 08.03.2020. godine, u 21:15 sati u ul. Komatin br. 15., Općina Stari Grad, gdje je došlo do požara u staroj kući u kojoj su gorjele dvije prostorije. Požar je  ugašen u 01:18 sati. U gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:15 do 18:30 sati, na Poplatu, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, na površini od oko 1ha.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:30 do 19:20 sati, u mjestu Trn, gdje je na obiteljskoj kući gorio dimnjak. Požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE