Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.12.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Zemljotres magnitude 2,7 stepeni Richterove skale, dana 08.12. 2019. godine, u 20:33 sati, pogodio je BiH s epicentrom oko 21 kilometar, sjeveroistično od Nevesinja na dubini od 80 kilometara.

Podrhtavanje tla osjetilo se i u okolnim mjestima, posebno u Mostaru, ali je bilo kratkotrajno i nije predstavljalo značajnu opasnost za građane.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Ali paše Hećimovića, gdje je gorio krov na stambenom objektu. Prouzrokovana je materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo. U gašenju su učestvovala 2 vatrogasca i 2 mještana.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u ulici Musala.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Željno Polje, gdje je gorjelo parkirano motorno vozilo. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica Novi Travnik, imala jednu intervenciju na gašenju požara dimnjaka i greda na tavanu, na lokalitetu gradskog područja, požar je ugašen.

Općina Travnik. Teritorijalna vatrogasna jedinica Travnik, imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala, na lokalitetu Kalibunar i na lokalitetu gradskog područja. Požari su ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala u Centru III.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju na gašenju požaraotpadnog materijala, u ulici Hrvatskih velikana.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dest manjih intervencija i to: šest na gašennju požara otpadnog materijala, dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenih električnih instalacija, te jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 08.12.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Lukavac, Mobilna: Doboj Istok, na lokalitetu Živinice odgovarao je kvalitetu prekomnjerno zagađenog zraka, dok se na lokalitetima Skver i Bukinje ne može ocijeniti.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE