Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.12.2019.godine, do 10:00 sati

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti zraka, Vlada Kantona Sarajevo je dana, 07.12.2019.godine, na vanrednoj sjednici, proglasila epizodu “Upozorenje” za sve zone na području Kantona Sarajevo, jer su ispunjeni svi uslovi predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona za prethodni dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja vrijednosti za PM10 koje iznose 150 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta zraka je nastavljen, tako da su prosječne dnevne vrijednosti za prethodni dan iznosile na Vijećnici 208 µg/m3, Otoci 192 µg/m3 i Ilijašu 174 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu, u narednih 48 sati, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom, uz pojavu temperaturne inverzije, čime su ispunjeni svi uslovi za proglašenje navedene epizode.

Takođe se upozorava stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, kao i da smanji korištenje motornih vozila.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzle imala je intervenciju gašenja požara na privatnom stambenom objektu u ulici 17. Septembra. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Doboj, gdje je gorio dimnjak na kući. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je u 22:30 sati intervenciju na gašenju požara u preduzeću „Đuzel Grup“, gdje je gorjela trafo stanica. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih lica.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara i to: jedna na kontrolisanom spaljivanju dimnjaka, jedna na gašenju smeća u podrumu, jedna na gašenju elektroinstalacija, i jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 13:55 do 15:00 sati, gorio dimnjak u Lacinoj ulici,

– od 00:30 do 00:55 sati, gorio otpad u Ul. kralja Zvonimira.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE