Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     420 cm (pripremno stanje), jučer 420 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     206 cm (normalno stanje),  jučer 202 cm,

–   Orašje ——————————————    445 cm (normalno stanje),  jučer 438 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 196,29 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 07:45 sati, iznosio je  222 cm (jučer u 08:00 sati, iznosio je  216 cm). Na visini vodostaja od 280 cm, vrše se redovne mjere obrane od poplava.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 05:00 sati      6 cm 160 cm
Mostar 07:30 sati  294 cm 850 cm
Čapljina 07:30 sati    – 159 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:30 sati  223 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati   137 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati     65 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati   127 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati        79 cm 130 cm

 

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice,  imala  je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio pomoćni objekat (štala), u naselju Stara pruga. Izgorjelo je 600 bala sijena. U požaru je lakše povrijeđen vlasnik navedenog objekta.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Tome Horvata, gdje je gorio dimnjak.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:55 sati, u ul.Tešanjskih brigada broj 9, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju požara od 15:45 sati, na lokalitetu Starog grada, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju požara dana, 06.12.2019.godine, u 09:15 sati, u mjestu Poljice, zaseok Petkovići, gdje je gorio stambeni objekat (kuća). U požaru je pričinjena velika materijalna šteta. Vlasnik kuće je lakše povrijeđen (zadobio opekotine po rukama). U intervenciji gašenja učestvovala su tri vatrogasna vozila sa posadama. Požar je ugašen u 10:50 sati.

– Dana, 07.12.2019.godine, u 06:45 sati, ponovo su vatrogasci izašli na isto požarište, zbog ponovnog aktiviranja požara na istoj lokaciji i stambenom objektu. Požar je ugašen u 07:25 sati.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i tri manje intervencije na gašenju požara.

– Dana 06.12.2019.godine, u 11:40 sati, dojava da gori kuća u naselju Tarčin, u ulici Đoke Mrđana bb. Požar je ugašen u 12:26 sati. Na gašenju požara učestvovalo je sedam vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

– Manje intervencije su bile slijedeće: jedna intervencija na gašenju zapaljenog otpada i dvije intervencije na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor „Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo“ proglasilo je epizodu „Pripravnost“ za kompletno područje Kantona Sarajevo, jer su ispunjena sva tri uvjeta predviđena pomenutim Planom.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo za protekli dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 koje iznose  50 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je i tokom dana, tako da su prosječne vrijednosti do 15:00 sati, iznosile na Vijećnici 137,97, Otoci 143,07 i Ilijašu 126,93 µg/m3. Analizatori na stacionarnoj i mobilnoj stanici koje se nalaze na Ilidži trenutno nisu u funkciji.

U isto vrijeme, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu, u naredna tri dana se očekuje stabilno vrijeme, uglavnom bez padavina, sa slabim vjetrom brzine 1 do 2 m/s i sa pojavom temperaturne inverzije. Tek u utorak, 10.12.2019.godine,  očekuje se umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, a na planinama slab snijeg.

 

Mjere koje treba provoditi u okviru epizode „Pripravnost“ su slijedeće:

 

U zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža – ispod 700 metara nadmorske visine  zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i uz asistenciju organa MUP-a, a u svim ostalim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjenje temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti, maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okoliš, pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica. Također, upozorava se stanovništvo Kantona Sarajevo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, kao i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima.

 

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Dio 10 kV dalekovoda Jasenica-Arapuša, van napona je sinoć od 20:21 sati, zbog kvara.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području grada Gračanica, te općina Konjic i Busovača, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 2 eksplozivna sredstva,176 komada pješačke municije i 1 stabilizator leta.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE