Demineri FUCZ na 21. Federalnom takmičenju “Upozoravanje na opasnost od mina” za učenike osnovnih škola

Organizator ovog takmičenja bio je Crveni križ Federacije BiH a održano je u subotu 7. decembra u JU BKC “Alija Izetbegović” u Kalesiji. Domaćin takmičenja bio je Crveni križ općine Kalesija, a učestvovali su predstavnici sedam osnovnih škola, odnosno pobjednici kantonalnih takmičenja u FBiH. I ovo takmičenje je pokazalo da upozoravanje na opasnost od mina treba da bude svakodnevna obaveza svih lokalnih zajednica i svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini, a cilj takmičenja jeste da se podigne svijest učenika na opasnost od mina.

Crveni križ Federacije BiH organizirao je 21. Federalno takmičenje osnovnih škola iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina” koje je održano u subotu 7. decembra u JU BKC “Alija Izetbegović” u Kalesiji. Domaćin takmičenja bio je Crveni križ općine Kalesija, a učestvovali su predstavnici sedam osnovnih škola, odnosno pobjednici kantonalnih takmičenja u FBiH.

Federalna uprave civilne zaštite (FUCZ) odazvala se pozivu Crvenog križa FBiH, pa su tri deminera Tuzlanskog tima, sa deminerskom opremom, učestvovali u igri “Detekcije” (pogodi zagonetnu ličnost) u okviru ovog takmičenja. Demineri su odgovarali na pitanja, postavljali pitanja učenicima a sve u cilju da ne zaborave kako još uvijek živimo u okruženju kontaminiranom velikim brojem eksplozivnih sredstava, što predstavlja opasnost za sve građane, a najviše za djecu.

Ovo takmičenje osnovnih škola održava se tradicionalno svake godine u nedjelji Upozoravanja na opasnost od mina od 3. do 10. Decembra.

I ovo je pokazalo da upozoravanje na opasnost od mina treba da bude svakodnevna obaveza svih lokalnih zajednica i svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini, a cilj takmičenja jeste da se podigne svijest učenika na opasnost od mina.

Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 1.018. km2 ili 2,1% u odnosu na ukupnu površinu BiH, a u poslijeratnom periodu stradalo je 1.758 osoba, od čega 614 osoba smrtno. Sve ovo obavezuje da se kroz edukaciju podigne svijest o opasnosti od mina, smanji mogućnost novih nesreća i ukaže na dugoročnost opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Ekipe, pobjednice 21. Federalnog takmičenja iz OŠ “Suljo Čilić” i Jablanica, OŠ “Muhsin Rizvić” iz Fojnice i OŠ “Zahid Baručija” iz Vogošće predstavljaće FBiH na državnom takmičenju.