Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 391 uzorak, od čega je 18 pozitivno na COVID-19 . Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu 10.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 08.11.2022.godine, uzorkovan je materijal kod devet  osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Zaključno sa 08.11.2022.godine, na području BPK  Goražde nema aktivno zaraženih osoba na COVID-19.  Oporavljeno je ukupno 4335 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 10919 osoba, od kojih je 5739 pozitivno  (5571 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a trenutno nema aktivnih osoba.

Kanton 10

Na području Kantona 10 testirano je devet osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja dvije osobe su pozitivne na COVID-19.

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 08:15 do 08:45 sati, na Adi, gdje je gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 21:42 do 22:10 sati, kod caffe bara Platan, gdje je gorio kontejner.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije: gašenje zapaljenog automobila i gašenje zapaljenog otpada u kontejneru.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina: Novi Grad-Sarajevo, Travnik, Velika Kladuša, Maglaj, Trnovo, te Foča FBiH i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 12 eksplozivnih sredstava i jedan komad streljiva.

 OSTALO

 Kanton Sarajevo

Operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo je dana 09.11.2022. godine u 06:30 sati, zaprimio je informaciju od uposlenika Ambasade Nizozemske, da su se dvoje stranih državljana izgubili na širem lokalitetu planine Visočice. O istom je obavješten direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, po čijem je nalogu po propisanoj proceduri, angažovana Služba za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom. Pet timova spasilaca sa potražnim psima navedene Službe, su odmah izašli na teren (na širi lokalitet planine Visočice). Akcija potrage je još uvijek u toku.

 Zapdnohercegovački kanton

Općina Grude. Jučer u organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke započela je edukacija učenika osnovnih škola iz područja zaštite i spašavanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Edukacija učenika i zaposlenika održana je u Osnovnoj školi „Ruđera Boškovića“ u Grudama. Tema edukacije je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“. U provedbi edukacije osim zaposlenika Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke sudjelovali su volonteri Crvenog križa općine Grude, pripadnici Gorske službe spašavanja Grude, Javne vatrogasne postrojbe Grude, Policijske uprave Grude i zaposlenici Doma zdravlja Grude uz stručnu pomoć djelatnika tvrtke „Tehnozaštita“ d. o. o. iz Mostara u provođenju evakuacije učenika i zaposlenika škole.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog magle po kotilinama i uz riječne tokove.

 

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR