Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 267 uzorka, od čega je šest pozitivno na COVID-19 .

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom,  Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu 10.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 09.11.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 5  osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Zaključno sa 09.11.2022.godine, na području BPK  Goražde nema aktivno zaraženih osoba na COVID-19.  Oporavljeno je ukupno 4335 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 11478 osoba, od kojih je 5739 pozitivno  (5578 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a trenutno nema aktivnih osoba.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10 testirano je 11 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 14:35 do 15:05 sati, na Adi, gdje je gorio otpad.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:53 do 17:05 sati u ulici Orašje, gdje je gorjela kuća.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju bojlera u stambenom objektu i dvije tehničeke intervencije.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska krupa. Vatrogasna jedinica grada B.Krupe imala je intervenciju na gašenju požara od 12:09 do 13:30 sati u mjestu Vranjska, gdje je gorjela trava.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 23:21  do 01:10 sati u mjestu Trnovi, gdje je gorio pomoćni objekat (štala).

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik: Teritorijalna vatrogasna jedinica općine Travnik imali je intervenciju na na gašenju požara na lokalitetu Bašbunar, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je tehničku intervenciju od 12:00 do 14:00 sati ispred Osnovne škole Antuna Branka i Stanislava šimića u Drinovcima, gdje su sudjelovali u edukaciji „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“.

 

ZAGAĐIVANJE ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 09.11.2022 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice. Kvalitet zraka za dan 09.11.2022 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Mobilna: Srebrenik.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Kreševo, Pale FBiH, Žepče i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 53 eksplozivna sredstva. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane (komercijalne) deminerske organizacije.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog magle po kotilinama i uz riječne tokove.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR