Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 496 uzoraka, od čega je 16 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 07.11.2022.godine, uzorkovan je materijal kod osam osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih. Zaključno sa 07.11.2022.godine, na području BPK  Goražde nema aktivno zaraženih osoba  koronavirusom. Oporavljeno je ukupno 4335 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 10919 osoba, od kojih je 5739 pozitivno  (5571 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a trenutno nema aktivnih osoba.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10 testirano je 15 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja tri osobe su pozitivne.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 15:45 do 16:05 sati na pedijatrijskom odjeljenju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, gdje je gorjela električna instalacija i konvektor u sobi.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 18:10 do 19:00 sati  u mjestu Bijela, gdje je gorio električni stup.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara, i to: dvije na gašenju smeća na otvorenom prostoru, jednu na gašenju smeća u kontejneru  i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju divlje deponije smeća u ulici 18. Hrvatske brigade. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 7.11.2022. odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac odgovarao kvalitetu čistog zraka. Na lokaliktetu Mobilna: Srebrenik nije bilo moguće odrediti kvalitet zraka.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Prozor- Rama, Donji Vakuf i grada Visoko timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su osam eksplozivnih sredstava i 520 komada streljiva.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog magle po kotilinama i riječnim tokovima.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR