Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to :

  • u ulici Masarikova, gdje je gorio elektro ormar,
  • u mjestu Brce, gdje je izbio šumski požar. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su šest intervencija, od čega jednu veću požarnu intervenciju i pet tehničkih intervencija.

Veća intervencija je bila sinoć u 20:53 sati, kada je zaprimljena dojava o požaru u stanu na devetom spratu nebodera u naselju Grbavica, ulica Grbavička br. 6a. U gašenju požara je intervenisalo 10 profesionalnih vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila i 5 vatrogasaca iz DVD. Požar je ugašen u 22:30 sati. Povrijeđenih nije bilo.

Tehničke intervencije su bile na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (3 intervencije), asistencija policiji nakon saobraćajnog udesa i nasilno otvaranje zaglavljenih vrata stana.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinca grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Tanovići, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Požar je ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinca grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u potkrovlju stambenog objekta, u naselju Čehaje. Požar je ugašen.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu jednom sedmično u naselja Ahmiće i Bukve, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselja Putkovići.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Ilidža, Busovača, Usora, Foča u FBiH, i gradova Gračanica, Mostar i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 13 eksplozivnih sredstava i 1 startni metak. Također, po hitnoj dojavi od općinske službe CZ Kiseljak, tim Federalne uprave civilne zaštite za (UES) izašao je na lokaciju te izvršio uklanjanje eksplozivnih sredstava (ROB-M75-2-kom BRK-M79 1kom). Odbačena neeksplodirana ubojita sredstva primjetili su mještani naselja Čalikovac, prilikom rekonstrukcije rezervoara za vodu. Eksplozivna sredstva su bila bačena u rezervoar od strane neodgovornih pojedinaca.

 

 O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

  

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrmeteorološki zavod izdao je ŽUTI meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog očekivanih padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom.

 

 

 

         OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE