Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gradište, gdje je gorjela privatna kuća. Požar je ugašen, povrjeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta. 

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici S.ef.Merdanovića gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Povrijeđenih lica nije bilo, na vozilu je pričinjena manja materijalna šteta.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri intervencije na gašenju požara i to: dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka i jednu na gašenju napuštene kuće. 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinca općine Lukavac imala je intervencije na gašenju požara dva pomoćna objekta u ul. Slatine. Požar je ugašen. 

 

VODOSNABDIJEVANJE

 Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselja Putkovići i Bukve.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Gradačac, Ključ , Banovići i Tomislavgrad, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su pet eksplozivnih sredstava. Pored navedenog jedno eksplozivno sredstvo (Dimno zrno M60 WP ) je uklonjeno i sigurno transportovano iz Gradačca, a zatim uništeno na području općine Banovići.

  O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.  

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrmeteorološki zavod izdao je ŽUTI meteoalarm za područje Unsko-sanskog kantona i Kantona 10, zbog mogućeg udara vjetra južnog smjera jačine između 45 i 65 km/h. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE