Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.11.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 08.11.2015. godine, u mjestu Podljubina, došlo je do prostornog požara u kojem je  opožareno od 10 do 12 ha šume. Jučer, od popodnevnih sati, na terenu su 2 vatrogasca Profesionalne vatrogasne jedinice  Konjic,  sa  jednom cistrenom,  2 radnika  „Šumarstva Prenj“, te 2 šumara. 

Postoji opasnost od daljnnjeg širenja desnog krila požarišta, koje bi prešlo u minsko polje, i samim tim bi bilo onemogućeno daljnje gašenje požara.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Bihać imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u mjestu Vikići.Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla: Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara, na privatnom stambenom objektu, u naselju Moluhe. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac: Vatrogasna jedinica Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio automobil u Lukavcu, u požaru je jedna osoba zadobila lakše tjelesne ozljede. Požar je lokalizovani i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je veću intervenciju dana, 08.11.2015. godine, u 16:45 sati, u ulici Aleja lipa br. 55, Novo Sarajevo, gdje je došlo do požara u stanu, na četvrtom spratu stambene zgrade. U gašenju požara učestvovalo je 9 vatrogasaca sa 3 vozila. Požar je lokalizovan u 17:06 sati, a ugašen u 17:55 sati. Jedna osoba smrtno je stradala. Pričinjena je materijalna šteta.

Kanton 10.

Općina Livno. Jučer je došlo do prostornog požara u naselju Begovača, općina Livno. U požaru je gorjela trava, nisko rastinje te hrastova šuma. Požar su ugasili djelatnici DV-a Livno. Požar je ugašen.

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U saobraćajnoj nesreći na magitralnom putu M17, u mjestu Pehare, nedaleko od ulaza u Zenicu, kod petlje Blatuša, smrtno je stradala zeničanka inicijala S.Č. (86.godina), kada je pokušala preći preko magistralnog puta.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Prilikom izvođenja radova na uređenju potoka, u naselju Solun, pored Osnovne škole, radnici su u šljunku pronašli ručnu bombu…1 kom.. Zbog blizine škole, bomba je izmještena u magacin Općinske službe civilne zaštite Olovo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Danas 09.11.2015.godine, u 10,00 sati, izvršiće se otvaranje deminerskog zadatka minsko sumnjive površine na području Olovske Luke, općina Olovo. Površina koja će se definisati i očistiti iznosi 6 km². Zadatak će implementirati Oružane snage BiH.

Grad Zenica. N.N. građanin prijavio je Policijskoj stanici Crkvice, Grad Zenica, da je pored puta u selu Tišina, pronašao zrno granate. Policija izašla na lice mjesta i uredno obilježila NUS. Obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a, i to:

     od strane Općinske službe civilne zaštite Centar, da je u ulici Soukbunar br. 177, pronađena minobacačka granata, te

     od strane Policijske stanice Centar, da je na lokalitetu Soukbunar, pronađena jedna ručna bomba.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE