Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.11.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Od jutarnjih sati ( 07.11.2015. god.) na području Rujišta prisutni su pripadnici PVP Mostar u cilju gašenja, praćenja i pokušaja lokalizacije većeg šumskog požara, koji je aktivan od 04.11.2015.god. Pomoć u gašenju pruža i oko 20 djelatnika Šumarstva Srednje-Neretvansko i DVD Rujište.

Zbog nepristupačnosti terena koji je kontaminiran minama, angažovan je i helikopter OS BiH, koji je na terenu bio od 11:20 do 12:55 sati, izvršio 10 nadlijetanja nad požarom, te se uputio prema bazi u Rajlovac.

Prema kazivanju koordinatora na terenu, požar je u potpunosti ugašen oko 12:55 sati.

PVP Grada Mostara i radnici šumarstva obilaze teren sa brentačama i prate stanje na požarištu kako zbog jakog vjetra, nebi došlo do ponovnog aktiviranja požara.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju u mjestu Šmrekovac, gdje je gorjela šuma na površini od 0,1 ha. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. U mjestu Čekrekčije, došlo je do požara u podrumskim prostorijama stambenog prostora (kuće), pričinjena materijalna šteta bez povređenih lica. Požar lokalizovan od strane Vatrogasne jedinice Visoko. Izvršen je uviđaj.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica ugasila je požar koji je izbio u prostorijama stambenog objekta (kuća) u naselju Borić.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju na gašenju požara, na stambenom objektu (odžak na kući ).

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć oko 20,25 sati dogodila na magistralnom putu Tuzla-Doboj u blizini Lukavca, smrtno su stradale tri osobe iz Pasata, koji se sudario sa Jeepom.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Policijske stanice Centar, o pronalasku NUS-a, na lokalitetu Sokbunara, pronađena ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U izvještajnom periodu pristigla prijava na postojanje NUS-a, od strane građanina da je u Centru II (Mile Budaka 77) u Mostaru nađena ručna bomba, koju su pronašla djeca i treba je što hitnije ukloniti.

Po prispijeću prijave obaviješten vođa Tima Mostar „A“, kao i Tim FUCZ-e Sarajevo.

A Tim zbog hitnosti zadatka, izašao na lice mjesta i utvrdio da se radi o suzavcu.

                   

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Od 09,00 sati nastavljena potraga za nestalim N. Jakiša. Po dojavi iz Metkovića da je pronađeno beživotno tijelo mlađeg muškarca u rijeci Neretvi oko 12,00 sati, prekinuta je potraga. U popodnevnim satima potvrđeno je da se radi o Nikici Jakši iz Čapljine.