Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.09.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U protekla 24 sata, PVJ grada Mostara imala je jednu intervenciju u periodu od 16:30 do 17:25 sati, u mjestu Miljkovići gdje je gašen požar na zapaljenom niskom rastinju. Požar ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica Žepče je u mjestu Papratnica imala intervenciju na gašenju požara suhe trave u blizini pruge. Požar ugašen. 

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica Visoko imala je dvije intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestima: Moštre i Kula Banjer. Požari ugašeni.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Dana, 08.09.2017. godine, vatrogasna jedinica Gradačac imala je  intervenciju na gašenju požara u naselju Kambera Brdo, gdje je gorjelo zapaljeno drvo za ogrijev, cca 5 m3. Požar je lokaliziran i ugašen.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije i to: na gašenju zapaljenog automobila, na gašenju zapaljenog električnog stuba, na gašenju zapaljenog smeća, te jednu tehničku intervenciju.

OBLAST VODONABDIJEVANJA 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. U gradu Bihaću je zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do evidentnog pogoršanja kvalitete vode u vodoopskrbnom sistemu grada Bihaća. Na osnovu obavijesti JP „Vodovod“ Bihać i Zavoda za javno zdravstvo USK-a, organoleptička svojstva vode su bitno izmijenjena (intenzivan miris koji upućuje na vjerovatno prisustvo aromatskih ugljikovodika). Preporučuje se potrošačima da, do stabilizacije stanja, ne koriste  vodu za piće iz gradskog vodovoda, odnosno da koriste flaširanu vodu.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica Stari Vitez vrši odvoz pitke vode u MZ Ahmiće, sa istakanjem u rezervoar po programu odvoza pitke vode.

Kanton 10.

Općina Bosansko Grahovo. U Bosanskom Grahovu na snazi je redukcija vode za sve sate osim u periodu od 14:00 do 16:00 sati.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a, u naselju Priluk. Prijavljen je pronalazak jedne ručne bombe. O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE