Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.07.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 3.024 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 70 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 1.630 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.324 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“, nalazi se jedan pacijent pozitivan na korona virus.

 

Posavski Kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona, od korona virusa Testirano je 345 osoba, od kojih su 4 osobe pozitivne (3 osobe su izliječene), a aktivna je 1 osoba.

 

Bosansko-podrinski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, dana 08.07.2020. godine, u referentnoj laboratoriji KCUS izvršena su testiranja 30 uzoraka, od čega su prema pristiglim rezultatima na COVID-19, 3 testirane osobe pozitivne, a 27 negativno. Ukupan broj zaraženih osoba u BPK-a na COVID-19 iznosi 26. Pet osoba je oporavljeno.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10, jučer je obavljeno testiranje za 7 uzorka na COVID-19,  6 negativnih, jedan je pozitivan (resetiran).

 

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Zemljotres jačine 2,9 stepeni Rihterove skale, pogodio je sinoć područje oko Mostara. Potres se dogodio u 20:52 sata, 12 kilometara jugozapadno od Blagaja.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od deset kilometara. Prema preliminarnim podacima ovaj zemljotres nije izazvao materijalnu štetu.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:50 do 20:15 sati, gdje je gorio otpadni materijal, u Raštanima.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:25 do 17:30 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje, u Zvirovićima.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:50 do 20:15 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, u Biletićima.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju manjeg požara na svjetlarniku, u stambenom objektu, u naselju Križani.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17:25 do 20:20 sati, u mjestu Grab, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, površine oko 2 ha. U intervenciji sudjelovala tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:15 do 15:15 sati, na lokalitetu Ilijino Brdo (Rastovača), gdje je gorjelo oko 300 m2 suhe trave i 50 m2 hrastove šume. U intervenciji sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su dvije manje intervencije i to: jedno obezbjeđenje pretakanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te jedan obilazak zgarišta.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 08.07.2020. godine, odgovarao je kavalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina: Vitez, Kiseljak i Grude, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 7 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 U skladu sa Zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, FUCZ je stavila na raspolaganje ljudstvo, opremu i materijalno-tehnička sredstva za organiziranje i obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i realizacije “Marša mira 2020”.

Timovi FUCZ rano jučer, 8. jula, stigli su u Glode u općini Zvornik, obavili potrebne pripreme i uspostavili  kamp, u kome će prespavati učesnici ovogodišnjeg Marša mira.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) i ove godine pruža podršku učesnicima “Marša mira 2020“ koji je zbog pandemije korona virusa (Covid-19) organizovan u otežanim uslovima i sa smanjenim brojem učesnika.

Zbog složene epidemiološke situacije i sprečavanja širenja korona virusa, učesnici nisu bili u mogućnosti krenuti iz Nezuka, kao proteklih godina, nego su jučer u 9:00 sati, krenuli sa Crnog vrha kod Zvornika.

Prethodnih godina u “Maršu mira” učestvovale su hiljade ljudi iz cijelog svijeta, a jučer je sa Crnog vrha krenulo tek nekoliko desetina njih kojima će se u kampu Liplje pridružiti i ostali učesnici.

“Marš mira“, koji se organizira od 2004. godine  u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, održava se kako bi se sačuvalo sjećanje i odala počast svima onima koji nisu preživjeli put smrti u julu 1995. godine te iskazalo poštovanje preživjelima.

Pripadnici FUCZ uspostavit će kampove na za to određenim lokacijama a sa terenskim vozilima sa prikolicama, cisternama za vodu, medicinarima i ostalom opremom pratit će učesnike Marša mira čitavom trasom tokom trodnevnog pješačenja i pružati im podršku sve do Memorijalnog centra u Potočarima gdje će 11. jula biti obavljena komemoracija i dženaza za 9 žrtava genocida.

Predstavnici FUCZ od početka su uključeni i u rad Organizacionog odbora i Pododbora za organizaciju Marša mira 2020. i kroz sve aktivnosti u vezi s pripremom za održavanje ovogodišnjeg Marša mira.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE