Podrška FUCZ “Maršu mira 2020”

U skladu sa Zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine FUCZ je stavila na raspolaganje ljudstvo, opremu i materijalno-tehnička sredstva za organiziranje i obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i realizacije “Marša mira 2020”.

Timovi FUCZ rano jutros, 8. jula, stigli su u Glode u općini Zvornik, obavili potrebne pripreme i uspostavili  kamp u kome će večeras prespavati učesnici ovogodišnjeg Marša mira.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) i ove godine pruža podršku učesnicima “Marša mira 2020“ koji je zbog pandemije korona virusa (Covid-19) organizovan u otežanim uslovima i sa smanjenim brojem učesnika.

Zbog složene epidemiološke situacije i sprečavanja širenja korona virusa, učesnici nisu bili u mogućnosti krenuti iz Nezuka, kao proteklih godina, nego su jutros u 9:00 sati krenuli sa Crnog vrha kod Zvornika.

Prethodnih godina u “Maršu mira” učestvovale su hiljade ljudi iz cijelog svijeta, a jutros je sa Crnog vrha krenulo tek nekoliko desetina njih kojima će se u kampu Liplje pridružiti i ostali učesnici.

“Marš mira“, koji se organizira od 2004. godine  u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, održava se kako bi se sačuvalo sjećanje i odala počast svima onima koji nisu preživjeli put smrti u julu 1995. godine te iskazalo poštovanje preživjelima.

Pripadnici FUCZ uspostavit će kampove na za to određenim lokacijama a sa terenskim vozilima sa prikolicama, cisternama za vodu, medicinarima i ostalom opremom pratit će učesnike Marša mira čitavom trasom tokom trodnevnog pješačenja i pružati im podršku sve do Memorijalnog centra u Potočarima gdje će 11. jula biti obavljena komemoracija i dženaza za 9 žrtava genocida.

Predstavnici FUCZ od početka su uključeni i u rad Organizacionog odbora i Pododbora za organizaciju Marša mira 2020. i kroz sve aktivnosti u vezi s pripremom za održavanje ovogodišnjeg Marša mira.

Timovi FUCZ rano jutros, 8. jula, stigli su u Glode u općini Zvornik, obavili potrebne pripreme i uspostavili kamp u kome će večeras prespavati učesnici ovogodišnjeg Marša mira.