FUCZ podrška učesnicima i na drugoj najzahtjevnijoj etapi “Marša mira 2020”

Jedan dio timova FUCZ pratit će učesnike Marša mira cijelom trasom do Mravinjaca kako bi im osigurali potrebnu podršku obzirom da učesnici na ovoj etapi prelaze najzahtjevniji dio puta preko planinskog prijevoja Udrč koji je nadmorske visine preko 1.000 metara. Postavljene su cisterne sa pitkom vodom na nekoliko lokacija a, na zahtjev organizatora Marša, FUCZ je uključena i u aktivnosti podjele flaširane vode i hrane učesnicima Marša mira.

Učesnici Marša mira, koji su jučer sa Crnog vrha krenuli prema Potočarima i prepješačili prvu etapu koja je prošla bez problema, danas će prepješačiti drugu etapu na koju su zbog izmjena uzrokovanih pandemijom korona virusa (Covid-19), umjesto iz sela Liplje kao prethodnih godina, jutros krenuli iz mjesta Glodi kod Zvornika.

Druga etapa završava se u selu Mravinjci u općini Bratunac gdje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), nakon što je rasformiran kamp u Glodima u kome su prespavali učesnici Marša, uputila dio timova koji će uspostaviti novi kamp za potrebe medicinske podrške i smještaja ljudi i opreme na ovoj lokaciji.

FUCZ je ustupila i 30 šatora koje će pripadnici Oružanih snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) podići danas u kampu u Mravinjcima za potrebe smještaja učesnika Marša mira 2020.

Uspostavljen je kamp i u mjestu Ljeljen Do na području Srebrenice u kome su pripadnici FUCZ podigli šatore za smještaj učesnika “Marša mira 2020 Žepa – Srebrenica“.

Jedan dio timova FUCZ pratit će učesnike Marša cijelom trasom do Mravinjaca kako bi im osigurali potrebnu podršku obzirom da učesnici na ovoj etapi prelaze najzahtjevniji dio puta preko planinskog prijevoja Udrč koji je nadmorske visine preko 1.000 metara. Postavljene su cisterne sa pitkom vodom na nekoliko lokacija a, na zahtjev organizatora Marša, FUCZ je uključena i u aktivnosti podjele flaširane vode i hrane učesnicima Marša.

“Marš mira“, koji se organizira od 2004. godine  u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, održava se kako bi se sačuvalo sjećanje i odala počast svima onima koji nisu preživjeli put smrti u julu 1995. godine te iskazalo poštovanje preživjelima.