Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 558 uzoraka, od kojih je 25 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9768 osoba, od kojih je 4812 pozitivno (4659 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), nema aktivno zaraženih osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 08.06.2022.godine, testirano je 17 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19.  Zaključno sa 08.06.2022.godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10

Dana 08.06.2022. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod tri osobe, prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih uzoraka na COVID-19.

 POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 11:50 do 12:15 sati, u mjestu Begin vir, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac  imala je intervanciju na gašenju požara u mjestu Brijesnica, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju od 16:15 do 17:30 sati, u mjestu Grab, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je cca 15.000 m² površine.

 KLIZANJE TLA

 Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Nakon velikih kišnih padavina u mjesnoj zajednici Rajska, došloje do odrona zemljišta što je otežalo prilaz za 5 kuća. U toku dana pristupi će se sanacije ovog lokaliteta.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Ovljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Tešanj, Vogošća, Zavidovići i Tomislavgrad timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 24 eksplozivna sredstva i streljivo 1 komad. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane (komercijalne) deminerske organizacije. 

 TERORISTIČKE AKTIVNOSTI

 Tuzlanski kanton

 Grad Gradačac. Dana 08.06.2022. godine, zaposlenici škole MŠC Hasan Kikić u Gradačcu dobili su prijavu o podmetnutoj bombi. Policijske ekipe su upućene na teren te su u prostorijama škole izvršili kontradiverzioni (KDZ) pregled, a učenici i zaposlenici su evakuisani iz objekta. Dojava o podmetnutoj bombi je bila lažna.

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog grmljavine koja se očekuje na  područjiu cijele Bosne i Hercegovine, a u centralnim i istočnim područjima upozorenje zbog obilnijih padavina. Upozorenje za pojačan vjetar izdato je za područije Krajine.

 

                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR