Direktor Zajedničkog štaba Nacionalne garde Merilend posjetio Federalnu upravu civilne zaštite

Cilj ove posjete bio je usmjeren na dosadašnje aktivnosti koje se odnose na upravljanje u prirodnim i drugim nesrećama kao i buduću saradnju na ovom polju uz mogućnost daljeg unapređenja i proširenja saradnje i na drugim poljima. Saradnja Federalne uprave civilne zaštite i Nacionalne garde Marylanda je ocijenjena kao izuzetno dobra i korisna, te je iskazana obostrana želja za njen nastavak.

U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini brigadni general Adam Flasch, direktor Zajedničkog Štaba Nacionalne Garde Merilend (Director Joint Staff MDNG), SAD sa saradnicima posjetio je Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) gdje je se sastao sa Enesom Memićem, rukovodiocem Federalne uprave civilne zaštite i njegovim saradnicima.

Cilj ove posjete i sastanka bio je usmjeran na dosadašnje
aktivnosti koje se odnose na upravljanje u prirodnim i drugim nesrećama  kao i
buduću saradnju na ovom polju uz mogućnost daljeg unapređenja i proširenja
saradnje i na drugim poljima.

Sastanku su, pored brigadnog generala Flascha, prisustvovali njegovi saradnici (general Ronald Barbour, glavni narednik Zajedničkog štaba (Joint Staff NCO – JSNCO), kapetan Haydyn Gross, izvršni oficir Zajedničkog štaba (Joint Staff XO – JSXO), kapetan Phuoc Le, koordinator za međudržavnu saradnju (SPPC) i predstavnici Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane (ODC Bosnia) kapetan Aaron Thomas, oficir za bilateralnu saradnju i zamjenik šefa ODC i Mahir Hamzić, koordinator za vojno-vojnu i međudržavnu saradnju (M2M/SPP Coordinator).

Gostima je prezentiran sistem zaštite i spašavanja u Federaciji BiH, organizacija i struktura FUCZ i aktivnosti vezane za  dosadašnju saradnju ODC/NG Maryland SAD i drugih državnih i entitetskih institucija u BiH na kojima su učestvovali i predstavnici FUCZ, koje će se nastaviti i u narednom periodu u oblastima koje će dodatno koristiti osposobljavanju pripadnika FUCZ za njihove trenutne i buduće misije.

Saradnja Federalne uprave civilne zaštite i Nacionalne garde Marylanda koja kroz Program civilno-vojne saradnje u vanrednim situacijama (CMEP) i projekat NICS traje već šestu godinu  ocijenjena je kao izuzetno dobra i korisna, te je iskazana želja da ona bude nastavljena i intenzivirana i u vremenu koje je pred nama.