Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 08./09.06.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

                                                                   

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je pet intervencija, i to:

 -od 08:15 do 08:50 sati, na području Južnog Logora, gdje je gorila trava i nisko raslinje,

-od 16:55 do 17:15 sati, u Centru II, gdje je gorio otpad,

-od 19:20 do 21:00 sati, u Slipčićima, gdje je gorila trava i nisko raslinje,

-od 21:30 do 21:52 sati, u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorilo stablo palme i

-od 01:48 do 02:25 sati, u Južnom Logoru, gdje je gorio otpad i trava.

 NEEKSPOLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton kanton

Općina Teočak. Dana 08.06.2016. godine, Kantonalni operativni centar Tuzla, zaprimio je prijavu o postojanju NUS-a, od strane Općinske službe civilne zaštite Teočak, radi se  o odbačenoj bombi, koja je oštećena bez kašike. Prijava je proslijeđena timu za UES Federalne uprave civilne zaštite Sarajevo.

 „A“ tim za uklanjanje i uništavanje NUS-a, obavljao je poslove preuzimanja i uništavanja NUS-a, na području grada Tuzle i općine Lukavac.

„B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ, nastavio je proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ i „Duge njive 2“ u naselju Seljublje, na području općine Kalesija.

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Na lokalitetu Višnjica polje, pronađena je ručna bomba.

O navedenom su obavješteni „A“ Tim Busovača i Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Od strane menadzmenta firme „CIBOS“ Zenica, upućen je zahtjev KUCZ-e, Zenica za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz pomenute firme.

Od straneTima FUCZ-e, za područje Kantona, na licu mjesta pregledana su i uklonjena neeksplodirana ubojna sredstva.

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku NUS-a. Dana 8.6.2016.godine, u 09:20 sati, od strane Općinskog operativnog centra civilne zaštite Hadžići, prijavljen je NUS, u naselju Pazarić.

O S T A L O

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. U 10:25 sati, iz Hitne medicinske pomoći Opšte bolnice Konjic, izvjestili da je lice S.I./1941/ iz Podorašca, izvršio samoubistvo vješanjem, u štali u blizini svoje kuće.

Grad Mostar. U 21:00 sati, od strane Policijske stanice Jug,  prijavljeno da je lice Š.H /1963/ iz mjesta Šipovac – Podveležje, izvršio samoubistvo vješanjem, u pomoćnom objektu kuće.

 Tuzlanski kanton

U toku jučerašnjeg dana na području općina Kalesija, Živinice, Gračanica, Doboj Istok i Lukavac,u organizaciji Federalne uprave civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, završeno je zaprašivanje sa zemlje, uz sliv rijeke Spreče, protiv adultnih formi komaraca.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE