Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.06.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

                                                                   

Tuzlanski kanton kanton

Grad Tuzla. Dana 07.06.2016. godine, vatrogasna jedinica Grada Tuzle, imala je  intervenciju na gašenju požara, u ulici Alije Izetbegovića, gdje je gorio stan. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. U ulici Alije Izetbegovića, vatrogasci su imali intervenciju na gašenju zapaljenog višestoljetnog drveta. Počinioc nepoznat. Namjerna paljevina. Požar ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:25 do 15:20 sati, u Južnom logoru, gdje je gorjela trava i rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo u izvještajnom periodu imala je intervenciju na gašenju požara podrumskih prostorija u stambenoj zgradi.

VELIKO NEVRIJEME

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Dana 04.06. i 05.06.2016.godine, pojedine dijelove općine V. Kladuša zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno kišnim padavinama i gradom. Građanima nekoliko naselja pričinjena je velika materijalna šteta na poljoprivrednim dobrima, stambenim i drugim objektima. Tako su 06.06.2016.godine, uposlenici Službe za civilnu zaštitu općine V. Kladuša, izvršili uviđaj na svim kritičnim lokalitetima mjesnih zajednica: Mala Kladuša, Todorovska Slapnica i Podzvizd. U mjesnoj zajednici Mala Kladuša, naselje Marjanovac, velika vodena bujica uzrokovala je pojavu nekoliko odrona tla, koji su proizveli veće materijalne štete na saobraćajnoj infrastrukturi, ali i stambenim i drugim objektima.

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

Srednjobosanski kanton

Pojava zaraznih bolesti kod ljudi:

Općina Vitez. Jedna osoba iz naselja D. Dubravica, oboljela je od bruceloze i nalazi se na liječenju u Zenici.

Pojava zaraznih bolesti kod životinja:

Općina Vitez. Pojava bolesti bruceloze u naselju D. Dubravica. Nakon pregleda stada od strane inspektora Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, djelatnici veterinarske stanice Vitez, izvršili eutanaziju ovaca, koje su propisno zakopane na imanju vlasnika stada, te je izvršena dezinfekcija opreme i prostora gdje su zaražene ovce boravile.

NEEKSPOLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Primljena dojava o pronalasku NUS-a, u mjestu Golubić. Pripadnici MUP-a USK-a izašli su na lice mjesta i obilježili mjesto pronalaska NUS-a.

 Tuzlanski kanton kanton

Općina Orašje. Tim „A“ KUCZ/FUCZ za uklanjanje i uništavanje NUS-a, obavljao je poslove preuzimanja i uništavanja NUS-a, na području općine Orašje, u Posavskom kantonu.

Općina Kalesija. Tim „B“ za deminiranje FUCZ /KUCZ, nastavio je proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ i „Duge njive 2“, u naselju Seljublje, na području općine Kalesija.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu Putićevo pronađene su dvije ručne bombe.

O navedenom su obavješteni „A“ Tim Busovača i Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Mještanin iz naselja Gorice, lokalitet Struge, prijavio je pronalazak sanduka municije raznog kalibra, koji je pronađen u podrumu porodične kuće.

O navedenom su obavješteni „A“ Tim Mostar i Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE