Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 452 uzorka, od čega je 40 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Posavskom i Kantonu Sarajevo.

 Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 48 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su četiri novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 105 osoba. Pozitivne su 74 osobe.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9642 osobe, od kojih je 4761 pozitivna (4598 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 10 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 08.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 12 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo  pozitivnih osoba na COVID-19. Zaključno sa 08.04.2022. godine, jedna osoba je aktivno zaražena, oporavljeno je 3955 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 POŽARI 

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Čakalovići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intevenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Džafići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Bokavići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naselju Zelenika te gašenju dimnjaka u II ul. u Živinicama. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bos. Krupa imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 19:30 do 00:05 sati, u mjestu Čardak, gdje je gorjelo nisko rastinje, te
  • od 23:12 do 00:30 sati, u mjestu Jasenice, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:00 do 17:15 sati, u mjestu Šturlići, gdje su gorjele  bale sijena, te
  • od 15:30 do 17:15 sati, u mjestu Ćoralići, gdje je gorjela šuma.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je  intervenciju na gašenju požara od 16:20 do 17:50 sati, u mjestu Novo naselje, gdje je gorjelo  nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:15 do 12:30 sati, u mjestu Orćeva Luka, gdje je gorjela šuma,
  • od 13:20 do 14:40 sati, u mjestu Glinica, gdje je gorjela šuma,
  • od 22:10 do 22:50 sati, u mjestu Gradina, gdje je gorjela šuma i njiva, te
  • od 22:50 do 00.20 sati, u mjestu Johovica, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju dimnjaka na stambenom objektu te jednu tehničku intervenciju (evakuacija iz zaglavljenog lifta).

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara  u naselju Doboj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te u ulici Melete Bošnjaka, gdje je gorio dimnjak. Požari su ugašeni.

 Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 10:15 do 10:35 sati, u krugu doma za stare „Betanija“, gdje su rezali metalnu ogradu radi izvlačenja unesrećene muške osobe.

 OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE  MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Zbog jakog vjetra dolazilo je do prekida u isporuci el. energije u Cazinu i Sanskom Mostu. Kvarovi su otklonjeni, dok je DV Skakavac u Bosanskom Petrovcu od 23:24 sati i dalje bez napona.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za regiju Bihać  zbog očekivanog udara vjetra koji bi se mogao kretati između 40 i 60 km/h, lokalno do 70 km/h.

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR