Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 09.04.2022. godine.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirane su 34 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je osam novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 99 osoba. Pozitivno je 77 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9642 osobe, od kojih je 4761 pozitivna (4598 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 10 osoba.

 

POŽARI 

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:00 do 10:25 sati, u Vrapčićima, kod pijace gorio automobil,

– od 19:15 do 19:50 sati, u Zaliku gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 02:00 do 02:45 sati u Višićima, gdje je gorio električni transformator.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara od 12:08 do 12:45 sati u naselju Zupčići, gdje je gorjela divlja deponija smeća.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:18 do 13:50 sati, u mjestu Mali Radić, gdje je gorjelo  nisko rastinje,

– od 13:00 do 15:00 sati, u mjestu Baltići, gdje je gorio  pomoćni objekat – štala. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša  imala intervenciju na gašenju požara od 19:40 do 20:20 sati, u ulici Cazinska, gdje je gorio je dimnjak.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog niskog rastinja i jednu na gašenju zapaljenog motokultivatora.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na čišćenju kolovoza nakon saobraćajne nesreće.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna  jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 01:30 do 01:50 sati, u ulici H.Mladeži, gdje su vršili pregled stana zbog pojave dima u njemu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 09:00 do 12:00 sati, u Tasovčićima, gdje su vršili uklanjanje borova, koji su prijetili stambenim objektima.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri intervencije na obezbjeđenju:  javnnog skup, sportskog događaja i jedno na pretakanju goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE  MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Zbog požara u trafo stanici u Višićima, bez  napajanja el. energijom  je dio naselja oko prodajnog centra „Konzum“.

Grad Konjic.  U toku noći je zbog jakog nevremena  bez napajanja el. energijom ostalo područje Bjelimića.

Općina Prozor- Rama. Zbog jakog nevremena (snijeg i vjetar) bez napajanje el. energijom su ostala sela: Gračanica, Kučani, Doščica, Klek, Gračac, Ustirama i Slatina.

Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja Hercegovine i  zapadne Bosne zbog očekivanih udara vjetra koji bi se mogli kretati između 35 i 50 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR