Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 727 uzoraka, od čega je 60 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u F BiH.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 45 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je sedam novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalaze 133 osobe. Pozitivno je 89 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9642 osobe, od kojih je 4759 pozitivno (4596 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 10 osoba.

 

Kanton 10

Dana 07.04.2022. god na COVID-19 testirano je šest osoba. Prema rezultatima nema novozaraženih osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 07.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 13 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je  pozitivna na COVID-19. Zaključno sa 07.04.2022. godine, jedna osoba je aktivno zaražena, oporavljeno je 3955 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica gradaTuzle imala je intervenciju u naselju Stupine, na gašenju elektro instalacija u apoteci. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u ul. Vinička, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:45 do 17:10 sati, u reonu mjesta Krivaja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 19:45 do 22:20 sati, u mjestu Krivaja, gdje je gorjelo nisko rastinje,
  • od 00:20 do 03:20 sati, u mjestu Džehveruša, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma.

Općina Velika Kladuša . Vatrogasna jedinica imala je intervenciju u mjestu Todorovo, gdje je gorjela šuma.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 11:00 sati, u Glogošnici, gdje je gorio kontejner.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju požara u napuštenom objektu te jedno obezbeđenje sportskog događaja.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE  MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog  obilnih kišnih padavina koje su uzrokovale zamućenje vode na izvorištima u sistemu vodosnadbijevanja grada Bihaća, preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Čelić, Kreševo, Vogošća, i gradova Mostar i Zenica, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 10 eksplozivnih sredstava i 1,8 kg. eksploziva.

 

 

 

 

 

                                                                FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR