Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.03.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u blagom porastu, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod ——————————-  730 cm  (pripremno stanje), juče 726  cm,

–   Bosanski Šamac —————————   600 cm  (pripremno stanje), juče 592  cm, 

–   Orašje —————————————–  821 cm  (pripremno stanje), juče 806  cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 198,94 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,6 m3/s.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Vodostaj rijeke Drine se intezivno mijenja odnosno raste i opada, što zavisi od ispuštanja vode iz HE „Piva“, kao i pritoka rijeke Drine, ali ovaj vodostaj trenutno ne ugrožava stambene objekte i materijalna dobra.

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeka Une i Sane u odnosu na protekle dane i dalje je u opadanju.

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une, jutros u 07:00 sati, iznosio je 71 cm, jučer 75 cm. Kritična tačka je 100 cm. Padavine: kiša 7 l/m2

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane, jutros u 07:00 sati, iznosio je 175 cm, jučer 185 cm. Kritična tačka je 380 cm. Padavine: kiša 2 l/m2

Hercegovačko-neretvanski kanton

Stanje na hidro-elektranama jutros u 07,00 sati:

HE VRIJEME KOTA PROTOK STANJE
Jablanica 06:58

268,21 m n.v.

(max. 270 m)

175 m3/s Otvorena jedna klapna preljeva
Grabovica 07:00

158,28   m n.v.

(max. 159 m)

256 m3/s Otvorena jedna klapna preljeva

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

Srednjobosanski kanton

Vodostaj rijeka na području Kantona je u opadanju osim rijeke Vrbas kod Gorenjeg Vakufa/Uskoplje.

                                

KLIZANJE TLA

Bosanskopodrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 08.03.2016. godine, na području općine Goražde, vođene su aktivnosti na otklanjanju posljedica  koje su ostavile površinske vode i klizišta, od 06.03.2016.godine.

Međutim od posljedica kiše i u toku jučerašnjeg dana dolazilo je do odrona na putnim pravcima, kao i pojava klizišta u slijedećim mjesnim zajednicama, i to:

– Mjesna zajednica Goražde III na lokalnom putu Kolijevke –Vran Potok, došlo je do odrona kamena i zemlje, kao i na lokalnom putu u naselju Pargani, do pojave klizišta dimenzija 10×20 metara, koje ugrožava nekoliko stambenih objekata, kao i odron na lokalnom putu u Kollijevkama.

– Mjesna zajednica Goražde IV na regionalnom putu R 448, došlo je do odrona zemlje koji ugrožava put i prijeti obaranju električnog stuba. U naselju Obarak u nekoliko mjesta došlo je do pojave manjeg slijeganja tla, kao i pojave podzemnih voda koje prave probleme u podrumskim prostorijama.

– U mjesnoj zajednici Goražde II aktiviralo se staro klizište ispod porodične kuće, koje prijete presjecanju Podhranjenskog potoka, te obaranju električnog struba.

– U mjesnoj zajednici Vitkovići, lokalitet Rađenovci, došlo je do pojave klizišta dimenzija 20×50 metara, u blizini jedne porodične kuće, gdje je došlo do pucanja vanjskog stepeništa.

– U mjesnoj zajednici Zupčići, na lokalnom putu Kolijevke-Milanovići, došlo je do klizišta, koji je zatvorio navedeni putni pravac i njegovo raščišćavanje će se obaviti u ranim jutarnjim satima.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Općinskoj službi civilne zaštite Gradačac, prijavljena je reaktivacija dva klizišta sanirana 2014. godine, u mjestima Jasenica i Donja Međiđa. Na procjeni šteta angažovat će se Općinska komisija za procjenu šteta.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika, došlo je do povećane mutnoće vode na izvorištima, te se potrošaćia vodoopskrbnog sistema grada Bihaća upozoravanju na prokuhavanje vode za piće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Kantonalni operativni centar Tuzla zaprimio je prijavu od strane Općinske službe civilne zaštite Kalesija, o pronalasku zolje-ručni raketni bacač.

Općine Živinice i Tuzla. TUN tim „A“ Tuzla/FUCZ, dana 08.03.2016.godine, vršio je uklanjanje i neutralisanje NUS-a na području općine Živinice i Tuzla.

Općina Kalesija. TUN tim „B“ za deminiranje FUCZ /KUCZ nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina, na području općine Kalesija.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu Ramića brdo- Karaula, pronađena je ručna bomba -1 komad. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o od strane Policijske stanice Stari Grad, da su na lokalitetu Borije, pronađene dvije ručne bombe.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonuli isti dan.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE