Pripadnik Federalne uprave civilne zaštite uspješno završio obuku za spašavanje na vodi u Kuvajtu

Pripadnik Federalne uprave civilne zaštite uspješno završio obuku za spašavanje na vodi u Kuvajtu

Obuka za spašavanje na vodi održana je u kuvajtskoj pomorskoj bazi u mjestu Salmiya od 27. 2. do 01.03.2016. godine.

Iz Bosne i Hercegovinu su bila dva polaznika obuke, i to Denis Prazina (FBiH) iz Federalne uprave civilne zaštite i Bojan Jović (RS) iz Republičke uprave civilne zaštite RS. Osim iz Bosne i Hercegovine na ovoj obuci bili su predstavnici iz još 25 zemalja, i to Rusije, Japana, Azerbejdžana, Somalije, Kirgistana, Tadžikistana, Turske, te iz još nekih arapskih zemlja.

Program ove obuke obuhvatao je više segmenata, kao što je upoznavanje sa sporazumima i konvencijama koje se odnose na potrage i spašavanja na moru, gašenje požara na brodu, upoznavanje sa vrstama čamaca i brodova, kao i opreme koja se koristi u akcijama spašavanja na vodi.

Osim teoretskog, obuka je uključivala i praktični dio koji su predstavnici naše zemlje uspješno završili, a on je obuhvatao simulaciju spašavanja tonućeg broda s unesrećenim putnicima.

Usvojeno znanje i vještine, stečeni u toku obuke, još je jedan segment nadgradnje pripadnika civilne zaštite koje će moći primjenjivati u navedenim situacijama.

Učešće bh. predstavnika na ovoj obuci dogovoreno je tokom posjete Međunarodne organizacije za civilnu odbranu (ICDO) Bosni i Hercegovini krajem januara ove godine.

{loadposition 2016-03-09}