Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.04.2016. godine, do 10:00 sati

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju na gašenju požara od 12:20 do 18:30 sati, u mjestu Silići-Jezero, gdje je gorjela šuma, na površini od oko 2 ha. Požar je ugasilo pet vatrogasca sa dva vozila i deset radnika Šumarije.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala intervenciju od 13:00 do 14:30 sati, u mjestu Malovan, gdje je gorjela šuma. Požar su ugasila tri vatrogasca sa vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 23:45 do 01:30 sati, u mjestu Johovica, gdje je gorjela šuma. Požar su ugasila dva vatrogasca sa vozilom.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Dana 07.04.2016. godine, u naselju Babice, došlo je do požara šume i niskog rastinja, na većoj površini. Vatrogasna jedinicaopćine Lukavac uspjela je požar lokalizirati i ugasiti.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Zenički vatrogasci intervenisali su na loklaitetu Plahovići, gdje su ugasili požar trave i niskog rastinja.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko ugasila je šumski požar, u mjestu Prhinje, gdje su gorjeli borovi, te u mjestu Veliko čajno, gdje su ugasili šumski požar, te požar trave i niskog rastinja.

Općina Zavidovići. Općinska profesionalna vatrogasna jedinica Zavidovići  intervenisala je u ulici Maršala Tita,  gdje je došlo do požara magacina, vlasništvo Željeznica Federacije BiH. Pričinjena je materijalna šteta.                                                  

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Požar koji se aktivirao dana 06.04.2016.godine, iznad sela Šašići, Mjesna zajednica Berič, ugasili su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde dana, 07.04.2016.godine, oko 12,30 sati.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnik imala je dvije  intervencije, i to:

– na lokalitetu Kraljevice, gdje je izgorio dio krova pomoćnog objekta, te

– na lokalitetu Goleš, gdje je gorjela borova šuma i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Općina Bugojno. Vatrogasci DVD-e Bugojno, imali su jednu intervenciju na gašenju požara u gradu, u ul. Bosanska, gdje su gorjele elektro instalacije na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je tiri intervencije na gašenju požara:

– od 10,45 do 11,30 sati, na području Bijele, gorila trava i nisko rastinje,

– od 13,30 do 13,45 sati, u Sutini,  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19,55 do 20,45 sati, u Vrapčićima, gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic.

– Požar u mjestu Račica i dalje je aktivan. Požarom je zahvačena površina od oko 60 hektara borove šume i širi se prema mjestu Stidelj. Teren je nepristupačan za gašenje.

– Dana 07.04.2016.godine, izbio požar u mjestu Boračka draga. Požar je zahvatio borovu šumu i još uvijek je aktivan.

– Dana 07.04.2016.godine, u 20,40 sati, izbio je manji požar u mjestu Radešine. Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade brzom intervencijom, požar su ugasili.

– Požar u mjestu Kruščica još uvijek je aktivan. Gori hrastova šuma i nisko rastinje. Požar ima tendenciju širenja.

– Dana 07.04.2016.godine, izbio je požar u mjestu Trusina. Požar je zahvatio borovu šumu. Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade izišli su na lice mjesta i intervenirali, međutim požar je prešao u teren zagađen minama. I ovaj požar je još uvijek aktivan.

PRONALAŽENJE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općine Srebrenik i Živinice. TUN tim A“ FUCZ-e  vršio je izuzimanje i uništavanje NUS-a, na području općina Srebrenik i Živinice.

Općina Kalesija. TUN tim „B“ za deminiranje FUCZ /KUCZ Tuzla, nastavio je sa izvođenjem radova na zadatku Kazin tuk – Zelina, na području općine Kalesija.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo, TUN-tim Sarajevo  izvršio je uništenje PMA-3, u naselju Olovske Luke.

– U toku su radovi na deminiranju projekta “Kruševo 2”, opština Olovo, na površini od 65000 m². Radove izvodi deminerska organizacija “Centar za obuku pasa za otkrivanje mina”.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 07.04 2016 godine, u 12,20 sati, mještanin Grada Mostara, prijavio je postojanje NUS-a, neeksplodirana tenkovska granata, u njegovom dvorištu.

O navedenom obaviješteni su vođa „A“ Tima Mostar i Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Jedna prijava NUS-a, na lokalitetu Urije. Pronađen je tromblon.

Općina Travnik. Jedna prijava NUS-a, na lokalitetu Vlašić-Galica. Pronađen je  tromblon.

Općina Jajce. Tri prijave NUS-a. Od čega su na lokalitetu Ćusine, pronađena 2 tomblona;  a na lokalitetu Donje Mile, pronađena je jedna „OSA“ .

Općina Busovača. Dvije prijave NUS-a. Na lokalitetu D. Solakovići, pronađen je upaljač za minu…1 komad; a na lokalitetu Kula, pronađena je trenutna tromblonska mina.

Općina Vitez. Jedna prijava NUS-a. Na lokalitetu–grad, u ul. Stjepana Radića, pronađene su razne vrste NUS-a.

O svemu navedenom obavješteni su „A“ Tim Busovača i Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo primio je informaciju dana, 07.04.2016.godine, u 08:50 sati, od strane Općinskog operativnog centra CZ-e Ilidža, da je na lokalitetu Stojčevca, u potoku Većerica, pronađen jedan nepoznat NUS.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite. Navedeni NUS je uklonjen.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE