Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 08./09.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. PVJ Tuzla imala je jednu intervenciju  gašenja požara na pomoćnom objektu, u naselju Dedino Brdo. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju, od 12:56 do 13:30 sati, u prostorijama marketa Konzum, gdje je izbio požar.

Požari koji su ovih dana bili aktivni u općini Konjic, u poslijepodnevnim satima 08.04. 2016 godine, ugašeni su uz pomoć kiše.                                        

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju od 14:15 do 15:20 sati, u naselju Zvirovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je tri intervencija, od kojih su dvije intervencije bile na gašenju požara niskog rastinja, u mjestu Vlakovo i Djevojačke vode, intervencija na gašenju stuba električne rasvjete.

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Dana 08.04.2016.godine u 2230 sati u naselju Šerići došlo je do sudara dva PMV, u kojemu je jedna osoba smrtno stradala. Po dojavi, IVJ Đurđevik izašla je na lice mjesta i iz jednog  od automobila izvadila smrtno stradalu osobu.

PRONALAŽENJE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Tuzlanski kanton

A“ tim FUCZ  je vršio izuzimanje i uništavanje NUS-a na području Grada Tuzle i općine Lukavac.

„B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 08.04 2016 god. u 12:38 sati, po dojavi građana iz Mostara, prijavljeno je postojanje NUS-a, radi se o neeksplodiranoj minobacačkoj granati u zemlji, naselju Ilići.

       U 13:12 sati, po dojavi građana iz Podhuma, prijavljeno je postojanje NUS-a, radi se o više komada ručnih bombi i municije, u novokupljenoj kući u Podhumu.

       U 20:20 sati iz PS Sjever pristigla nova prijava NUS-a, radi se o neeksplodiranoj tenkovskoj granati, u mjestu Livač, općina Mostar.

O primljenoj informaciji obaviješteni su vođa „A“ Tima Mostar i Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE