Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Na području općine Konjic u protekla 24 sata registrovana su tri šumska požara:

– u 11:03 sati, Profesionalna vatrogasna jedinica Konjic obavještena je da je izbio požar u mjestu Račica, lokalitet Bijelih Stijena.  Požar je  zahvatio  borovinu  površine  oko  30-40  hektara. Ovaj požar i dalje je aktivan.  Teren  je  nepristupačan  za gašenje i požar se postepeno širi.                                                                                                                                                         

–  u  11:05 sati, Služba  civilne  zaštite  i  vatrogastva  općine  Konjic  je  obavještena od strane uposlenika šumskog poduzeća „Šumarstvo Prenj“ d.o.o. Konjic, da je izbio požar u mjestu  Gornja Ljubuča i da  se  spušta  prema  Donjoj  Ljubuči. Krajem  dana  ovaj  požar  je  lokaliziran, te više ne ugrožava  stambene objekte. 

– u popodnevnim satima došlo je do aktiviranja požara u mjestu Kruščica.  Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinica Konjic su izašli na teren u 19:50 sati i ustanovili da gore hrastova šuma  i šipražje. Požar nije  ugašen, i dalje je aktivan i postepeno se širi.

Prethodnog dana, (05.04.2016.god.), ugašena su dva požara u općini Konjic: od 15:30 do 22:30 sati gorjela šuma iznad Markovića kose i od 16:30 do 21:30 sati na području Blaca.

Općina Jablanica. Jučer, u 10:48 sati, požar u Glogošnici je stavljen pod kontrolu. Požar je izbio 05.04.2016. godine u 19:00 sati iznad sela Ravna (rejon Tankog brda). Ovaj požar se ponovo aktivirao u popodnevnim satima, pa su vatrogasci vršili gašenje do kasnih večernjih sati. Gašenje se nastavlja i danas.

 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla.Profesionalna vatrogasna  jedinica Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara: šumski požar u reonu Banj Brda i požar u stanu u ul. Krečanska. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Doboj Istok. Profesionalna vatrogasna  jedinica Gračanica ugasila je na području općine Doboj Istok dva požara: u Klokotnici, šumski požar na površini 5 dunuma, te na lokalitetu Mala Brijesnica, šumski požar na površini 50 dunuma.

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna  jedinica Lukavac imala je tri intervencije na gašenju šumskih požara:

– reon Svatovca,  površine oko 20 dunuma,

– reon Gnojnica-Ratiš,  površine oko 3 dunuma,

– reon Vijenac-Treštenica,  površine oko 15 dunuma.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Sapna. Veliki požar u reonu Skakovice, koji traje nekoliko dana, je pred gašenjem. Požar je zahvatio i minsko polje, u kome se nije moglo djelovati, a odakle se još uvjek može vidjeti dim manjeg intenziteta.

Općina Živinice. Interventna vatrogasna  jedinica Rudnika mrkog uglja Đurđevik ugasila je šumski požar u  reonu Kuljana,  površine oko 5 dunuma.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna  jedinica Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u privatnoj automehaničarskoj radnji, gdje je došlo do zapaljenja putničkog motornog vozila. U požaru je pričinjena velika materijalna šteta, dok je vlasnik radionice lakše povrijeđen. Požar ugašen.

Općina Maglaj. Profesionalna vatrogasna  jedinica Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Ošve, gdje su gorjeli šuma i nisko rastinje na površini od oko 70 dunuma. Požar ugašen.

 

 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. U toku noći došlo je do ponovnog aktiviranja šumskog požara iznad sela Šašić, MZ Berič, koji je bio lokalizovan prethodnog dana, te je akcija gašenja požara počela u ranim jutarnjim satima i dalje  je u toku. Opožarena površina iznosi oko 7000 m2 . U akciji gašenja požara učestvuje pet vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kreševo. Na lokalitetu C. Kamenik došli je do šumskog požara kog su ugasili djelatnici Šumarije.

 

 

Pored navedenih požara, Vatrogasne jedinice na području Federacije BiH imale su preko 30 intervencija na gašenju manjih požara trave i niskog rastinja, pomoćnih objekata, otpada i dimnjaka.

 

 

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf–Uskoplje. Prema informaciji Općinske službe za civilnu zaštitu Gornji Vakuf – Uskoplje potvrđen je jedan slučaj bruceloze.

 

 

OŠTEĆENJA VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog zamućenosti vode na izvorištu Gata, voda iz ovog izvorišta i dalje se može koristiti samo u tehničke svrhe. U toku je sanacija stanja.

 

 

PRONALAŽENJE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri  informacije o pronalasku NUS-a i to: 

–  iz Policijske stanice Novo Sarajevo, da se u ulici Novopazarska br.111 nalazi jedna mina,

–  od strane građanina, da je u naselju Osijek, općina Ilidža, u ulici Rate Dugonjića br. 52.pronađen jedan tromblon,

–  iz Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je u naselju Lokve pronađen nepoznati NUS.

O primljenim informacijama obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedeni NUS uklonio isti dan.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe CZ Srebrenik da su pronađene tri ručne bombe u naselju Duboki Potok.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je od strane Uprave policije Mostar dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to: 

– jedna minobacačka granata u ul. Osmana Đikića br. 3A, Mostar,

– jedna ručna granata u Višićima, općina Čapljina.

O primljenim informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf–Uskoplje. Na lokalitetu Krč pronađen je nepoznati NUS. Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE