Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.02.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI 

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 07.02.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, novozaraženih  sa Covid-19 je 150, dok je aktivno zaraženih 9.997 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona prethodnog dana registrovano je 4 novozaražene osobe sa  Covid-19. Aktivno je zaraženih 86 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada, na prostoru kantona na Korona virusa testirano je 3707 osoba, od kojih je 899 pozitivno  (826 osoba je izliječeno, 60 osoba umrlo), a trenutno je aktivno 13 osoba.

 

Kanton 10

Dana 07.02.2021.godine testirano je 62 osobe na COVID-19, od toga je 8 pozitivnih.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Zaključno sa 07.02.2021. godine, na područu BPK je jedna aktivno zaražena osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1041 osoba, a 43 osobe su preminule (38 iz Goražda, 3 iz Ustikoline, 2 iz Prače).

 

POPLAVE – VODOSTAJI 

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Općine Pale u FBIH. Kiša koja je padala protekle noći prouzrokovala je da se Čemernički potok izlio iz svog korita u mjestu Donje Bare. Trenutno nema opasnosti po ljude i materijalna dobra. Vodostaj rijeke Prače je u porastu,ali trenutno nema opasnosti od njenog izlijevanja iz korita.

Općine Foča u FBIH. Usljed pojave  kišnih padavina tokom protekle noći nivo rijeke Koline se povećao, ali trenutno nema opasnosti od njenog izlijevanja iz korita.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,00 m.n.m., (tačka preljeva, je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje juče vodostaj je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 21,3  m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 06:00 sati.

Bosanski Brod…………………………………     549 cm (pripremno stanje), jučer 560 cm,

Bosanski Šamac………………………………     405 cm (pripremno stanje), jučer 418 cm,

Orašje…………………………………………..     647 cm (pripremno stanje), jučer 662 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području kantona  je povećan.

 

POŽARI  

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine B. Krupa imala je šest intervencija na gašenju trave i niskog rastinja, i to:

– od 12:40 do 13:30 sati u mjestu Krivodol,

– od 13:40 do 15:00 sati u mjestu Vranjska,

– od 19:00 do 21:15 sati u mjestu Babinac-Bos. Otoka,

– od 20:10 do 21:15 sati u mjestu Šujnovac,

– od 21:15 do 22:30 sati u mjestu Gornji Petrovići,

– od 21:20 do 22:30 sati u mjestu Lipik.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B.Petrovac imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 17:50 sati u blizini naseljenog mjesta Krnjeuša, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 00:10 do 04:00 sati u centru općine Bos. Petrovac, gdje je gorjela napuštena zgrada bivšeg trgovačkog preduzeća. Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila 4 vatrogasca sa dva vozila i jedno vozilo Komunalnog preduzeća s cisternom.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:00 do 16:35 sati u mjestu Osmanagići, gdje je gorio dimnjak,

– od 20:40 do 21:45 sati u mjestu Kapići (Smrdan), gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je dvije intervencije na gašenju na gašenju trave i niskog rastinja, i to:

– od 16:10 do 18:35 sati u mjestu Husimovci,

– od 18:40 do 21:25 sati u mjestu Begići-Kenjari.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 19:35 do 20:40 sati u mjestu Mala Kladuša-Dolovi, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 19:55 do 21:10 sati u mjestu Venjac-Hušići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 15:05 do 15:45 sati u mjestu Biljani, gdje je gorjela trava.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:25 do 13:45 sati, u ul. Blajburških žrtava gorio dimnjak,

– od 16:00 do 16:25 sati, u u ul. kralja Zvonimira gorio otpad,

– od 16:05 do 16:35 sati, u Tekiji gorio dimnjak.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gostun, gdje je gorio otpad. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je tri intervencije na gašenju suhe trave i niskog rastinja: na lokalitetu Donjići i dvije intrevencije na lokalitetu Karalinka.  Svi požari su uspješno ugašeni.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Borić, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Borovac, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je četiri intervencije na gašenju trave i niskog rastinja: u  selu Poca – Babino, kod Trening centra u naselju Crkvice, te naseljima Talami i Ričice.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je dvije intervencije na gašenju šumskih požara na lokalitetima Crnojevići i Plane.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kondžilo, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.  

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je osam manjih intervencija na gašenju požara i to: šest na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jednu na gašenju smeća u kontejnu i jednu na gašenju dimnjaka na stambenom objektu.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je tri intervencije na gašenju dimnjaka.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA 

 

Kanton Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka Kantona Sarajevo je, zbog poboljšanja vremenskih prilika sa stanovišta kvaliteta zraka dana, 05.02.2021. godine ukinulo epizodu „Pripravnost“ za sve zone u Kantonu Sarajevo

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 7.2.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Mobilna: Banovići nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Zbog kvara na mreži došlo je do prekida u napajanju el. energijom područja Boračkog jezera. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Općine Foča u FBIH. U toku jučerašnjeg dana došlo je do nestanka električne energije na širem području ove općine zbog povremenih udara olujnog vjetra, koji nije prouzrokovao nikakvu drugu štetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovine i zapadne Bosne, zbog očekivanih padavina, koje će iznositi do 60 mm/m2.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR