Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.02.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 06.02.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, novozaraženih  sa Covid-19 je 177, dok je aktivno zaraženih 10.359 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona prethodnog dana registrovano je 5 novozaraženih osoba sa  Covid-19. Aktivno je zaraženih 84 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Županije Posavske od Korona virusa ( COVID19)

Testirano je 3707 osoba od kojih je 899 osoba pozitivno  (826 osoba je izliječeno, 60 osoba umrlo), a aktivno je 13 osoba.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 199,02 m.n.m., (tačka preljeva, je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje juče vodostaj je isti. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 21,30  m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 06:00 sati.

Bosanski Brod…………………………………     560 cm (pripremno stanje), jučer 577cm,

Bosanski Šamac………………………………     418 cm (pripremno stanje), jučer 439 cm,

Orašje…………………………………………..      662 cm (pripremno stanje), jučer 687 cm.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj izmjeren  jutros u 08:00 sati, na  vodomjernoj stanici Humac, rijeke Trebižat, iznosi  278 cm, jučer u isto vrijeme 289 cm. Jutros od 03.00 sati, s obzirom na visinu vodostaja prestale su redovite mjere obrane od poplava.

 

POŽARI 

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 16:25 sati, u Vojnu, gdje je gorjelo motorno vozilo.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je dvije intervencije na gašenju požara u naseljima Lipnica i Bukinje, gdje su gorjeli dimnjaci.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bištrani, gdje je gorjelo nisko rastinje

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Šošnje, gdje je gorio dimnjak, pričinjena je manja materijalna šteta.  

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici ZAVNOBIH-a u firmi „Tola Company“, gdje je su gorjele gume. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Begov Han, gdje je gorjela piljevina u silosu. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su sedam manjih intervencija i to: tri intervencije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije intervencije na gašenju otpadnog materijala, jednu intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu, te jednu intervenciju na gašenju zapaljene devastirane kuće.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko – sanski kanton

Općina Sanski Most. Trafo na području Bošnjaci 2, je bez napona od 21:00 sati, zbog kvara.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele Federacije BiH, zbog akumulirane količine padavina između 15 i 40 litara po metru kvadratnom, te povremeno udara vjetra južnog smjera brzine 40-65 km/h.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR