Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.10.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju  manjeg požara u zaseoku Rižinovići, kojom prilikom je pričinjena manja materijalna šteta, požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica Zavidovići, imala je intervenciju u mjestu Mednik, na gašenju zapaljenog plasta sijena. Uzrok požara je namjerna paljevina od strane NN lica, požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica Tešanj, imala je intervenciju u mjestu Jelah, na gašenju zapaljenog dimnjaka na stambenom objektu (kuća). Uzrok požara neočišćen dimnjak, požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog pomoćnog objekta.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Ocjena kvaliteta zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 06.10.2017 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice, dok se na lokalitetu Mobilna: Gradačac ne može ocijeniti.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez i dalje vrši  odvoz pitke vode u MZ Ahmiće-naselje Pirići dva puta sedmično, a DVD Vitez u naselje Nadioci jednom sedmično po programu odvoza vode.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, zbog pojave vjetra, brzine između 25 i 40 km/h, sa udarima do 65 km/h. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE