Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 06.08.2022. godine.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10228 osoba, od kojih je 5114 pozitivno  (4787 osoba je izliječeno, 154 osobe preminule), a aktivne su 173 osobe.

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 06.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 14 osoba. Prema rezultatima testiranja 4 osobe su pozitivne na COVID-19. Zaključno sa 06.08.2022.godine, aktivno je zaraženo 63 osoba, oporavljeno je 4065 osoba, a 127 osoba je preminulo.

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imalaje intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:25 do 12:20 sati, u Humi Lišani, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:00 do 12:35 sati, na Fortici, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:25 do 20:30 sati, u Vrapčićima, gdje su  gorjele stare gume,

– od 19:40 do 21:15 sati,  u Podgoranima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:05 do 20:45 sati, u Bačevićima, gdje je gorjela trava i rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara i to:

od 10:00 do 11:25 sati,  na Šuškovu, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 11:03 do 11:43 sati, u Tasovčićima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:23 do 14:35 sati,  na Domanovićima, gdje je  gorjela šuma i nisko rastinje, požar nošen jakim vjetrom zahvatio jedan gospodarski objekat-štalu,gdje je nastala manja materijalna šteta,

– od 20:45 do 22:00 sati, u Opličićima, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 01:15 do 02:00 sati, u Adi, gdje su  gorjele odbačene gume.

Općina Konjic. Od 11:40 do 12:50 sati u mjestu Pirići gorila trava i divlja deponija sa otpadnimmaterijalom.

Iz OC CZ Konjic primljena informacija da su  požari na Borcima i Glavatičevu i dalje aktivni.

Jučer u jutarnjim satima požar na Borcima gasio je helikopter OS BiH.

Iako je bilo najavljeno da će helikopter u popodnevnim satima također pomagati

u gašenju, on se nije pojavio zbog vjetra. Zbog nepristupačnog terena situacija na oba požara se mijenja u kratkom vremenu, ali trenutno nema opasnosti po stanovništvo niti objekte.

Vatrogasci su na terenu i dalje je neophodna pomoć u gašenju požara iz zraka helikopterom OS BiH.

Općina Neum. Prema informacijama gosp. Marka Tapalovića šefa CZ Neum požar na planini Žaba  i dalje je aktivan i ima tendenciju širenja prama selu Cerovo. Trenutno nema

prijetnje za stanovništvo i objekte. Vatrogasci su na terenu i dalje je neophodna pomoć u gašenju požara iz zraka helikopterom OS BiH.

 

Unsko-sanski kanton

 Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 10:20 do 11:40 sati, na magistralnom putu M14 Bosanska Otoka-Bosanska Krupa, gdje je gorio automobil,
  • od 17:00 do 19:00 sati, u mjestu Bosanska Otoka, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 22:40 sati, u mjestu Krnjeuša, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 15:49 do 16:35 sati, u mjestu Trnovi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 01:50 do 02:45 sati, u Ul. Zuhdije Ždralića, gdje je gorio kamion.

 Posavski kanton

 Grad Orašje. Požar na gradskoj deponiji, koji je izbio 23.07.2022.godine, još uvijek nije stavljen pod nadzor u cijelosti. Veliki dio je saniran, ostalo je još malo da gori na jednom dijelu.

 Bosansko-podrinjski kanton

 Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara u mjstu Dubište, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su ugasila  dva vatrogasca  sa jednim vagtrogasnim vozilom.

Zapadnohercegovački kanton

 Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara  od 17:20 do 18:30 sati, gdje su gasili požar ispod benzinske crpke „F1“. Požar je zahvatio hrastovu šumu, gdje je opožareno cca 800 m² površine.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara od 02:20 do 03:15 sati, u mjestu Knešpolje, gdje je gorjela trava na površini cca  1000m2, te jednu intervenciju od 03.20 do 05:20 sati, u mjestu Ljuti Doc, gdje je gorjela trava na površini cca 8000m2.

Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica  grada Tuzla ugasila je požar na izletištu Ilinčica, gdje je gorjela trava I nisko rastinje..

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica  garda Srebrnik imala je intervencije na gašenju požara u Kiseljaku, gdje je gorjelo nisko ratinje.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica  općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donje Vukovije, gdje je gorjelo nisko rastinje..

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica  grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara  na lokalitetu Krčevine, gdje je gorio voćnjak površine cca 7000 m² i 3000 m² niskog rastinje, te jednu intervenciju u ul. Sarajevsk, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini cca 300 m² u ul Sarajevska.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Brezovača, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini cca 1000 m².

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su deset manjih intervencija i to: četiri intervencije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenog otpada, dvije na gašenju zapaljenih električnih instalacija (industrijska mašina, ventilator), dva obezbjeđenja (kulturni događaj, vatromet).

OSTALO

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Na osnovu zahtjeva za traženje pomoći Republičke uprave civilne zaštite RS – Republičkog operativno komunikacijskog centra Republike Srpske, kojim se traži angažovanje Federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite za potrage i spašavanje za nestalom osobom ( Adil Hajvaz) na napodručju općine Čajniča. Na osnovu Sporazuma o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Republičke uprave civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite, na teren je upućen tim od 13 pripadnika jedinice za portage i spašavanje sa potrebnom opremom  koji će dati svoj doprinos u pronalaženju nestale osobe.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona,  zbog visokih vrijednosti temperatura, koje će iznositi  od 34 do 38°C.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR