Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.07.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja na lokalitetima: Počitelj brdu, Bjelavama i Gabela polju.

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

–  požar na kući u Prvoj ulici  u naselju Križaljka,

– požar na kombi vozilu koji se proširio na drva za ogrjev. Navedeni požari su lokalizovani i ugašeni.

 Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u stanu u ul. Derviša Imamovića, pvrijeđenih lica nije bilo. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je  tehničku intervenciju nakon saobraćajne nesreće na lokalnom putu Kakanj – Tršće, gdje je jedno lice zadobilo teže tjelesne povrede.

 KLIZANJE TLA

 Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zenica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite Zanica primio je usmenu informaciju od predsjednika mjesne zajednice Brznik gosp. Brkić Venada u kojoj se navodi da je jutros oko 06:30 sati, u mjestu Hasići, došlo do klizišta  dužine desetak metara, koje je prekrilo lokalni put, te prijeti kućama koje se nalaze ispod nastalaog klizišta. O navedenom klizanju tla obavješteteni su: policija, vatrogasci te Gradska služba civilne zaštite koji se nalaze na terenu.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Olovo. U protekloj noći zbog bujične kiše oštećene su vodovodne cijevi u dva naselja u MZ Klinčići, gdje su stanovnici ostali bez  pitke vode.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, primio je informaciju o pronalasku nepoznatog eksplozivnhog sredstva u ul. Trčivode na broju 14.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE