Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.06.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:55 do 14:45 sati, na lokalitetu Kvanja, gdje je gorilo rastinje, te
  • od 19:20 do 20:55 sati, aktivan požar na lokalitetu Kvanja, gdje gori trava i rastinje, iz PVP Mostar izvještavaju, da je lokalitet  požarišta miniran u proteklom ratu, te da zbog  bezbjednosti nisu u mogućnosti intervenirati.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je tri intervencija na gašenju požara i to:

  • od 07:20 do 08:00 sati, u Čeljevu, gdje je gorila trava i rastinje,
  • od 09:15 do 09:40 sati, u Bivolje polju, gdje je gorila trava i nisko rastinje, te
  • od 12:55 do 14:10 sati, u Čeljevu, gdje je gorila trava i rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju u vremenu od 19:30 do 20:30 sati, u mjestu Otok, gdje je gorila suha trava, opožarena površina oko 1ha .

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju divlje deponije otpadnog materijala, koja se nalazila blizu firme „Noćko“.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava, na području općine Lukavac

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavili su proces deminiranja na zadacima, na području općina Sapna i Kalesija.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava, na području općine Kreševo, na lokalitetu Šeina stijena, lokalitetu Pirinski propust, te na lokalitetu Crnići, radi se o nepoznatim eksplozivnim sredstvima.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti meteoalarm  za područje Tuzlanskog kantona, gdje se očekuje grmljavinsko nevrijeme kao i maximalne temperature oko 32 0C, dok je za područje Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog izdat Žuti meteoalarm, gdje se također očekuje grmljavinsko nevrijeme kao i maximalne temperature oko 33 0C, dok za ostala područja izdat je također Žuti meteoalarm, zbog grmljavinskog nevremna.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (l/m2) izmjerene u 08:00 sati: Srebrenica 21; Mrkonjić Grad 20; Sokolac 19; Doboj 12; Bihać 9; Tuzla 8; Bjelašnica 5; Bosanski Novi 3; Ivan Sedlo i Sanski Most 2; Han Pijesak 1 litar.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE