Vodiči sa psima FUCZ na Pohorju u Sloveniji uspješno završili obuku za vodiče potražnih pasa na otvorenim prostorima

Dva vodiča i dva potražna psa Federalne uprave civilne zaštite učestvovali su na obuci vodiča i potražnih pasa na Pohorju u Sloveniji. Bili su raspoređeni u treću grupu u kojoj je bilo šest učesnika i instruktor obuke. Na terenu se izvodilo više vježbi sa mogućim scenarijima za pojedince i grupe koji se dešavaju u slučaju gubljenja u prirodi. Vodiči i psi FUCZ završili su ispit sa najboljim ocjenama i pohvalama od strane Komisije za polaganje i dobili međunarodne licence najvećeg nivoa – L3.

Na poziv Komisije za spašavanje iz snježnih lavina Gorskog spasilačkog saveza Slovenije (GRZS – Gorska reševalna zveza Slovenije), koja je bila domaćin, vodiči pasa i potražni psi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 23. do 27.05.2018. godine na Pohorju kod Maribora boravili su na stručnom osposobljavanju za vodiče potražnih pasa za traženje nestalih osoba u na otvorenim prostorima.

Na ovoj obuci, pored predstavnika FUCZ (vođa POEK tima Jasmin Imširović i Miralem Žuga, te psi Oto i Oz, belgijski ovčari) i Gorske službe spašavanja u BiH (GSSuBiH), učešće je uzelo oko 35 organizacija, među kojima je bila i Gorska služba spašavanja Crne Gore, HGSS stanica Osijek i druge organizacije i pojedinci iz Republike Slovenije i regiona.
Vodiči i potražni psi FUCZ bili su raspoređeni u treću grupu sa šest učesnika i instruktorom obuke. Na terenu se izvodilo više vježbi sa mogućim scenarijima za pojedince i grupe koji se dešavaju u slučaju gubljenja u prirodi.

Zadnjeg dana obuke organizovano je polaganje završnog ispita za sticanje međunarodne licence za rad potražnih pasa i traženje izgubljenih osoba na otvorenim prostorima, gdje su vodiči FUCZ pokazali izuzetne vještine i utreniranosti pasa.

Vodiči i psi FUCZ završili su ispit sa najboljim ocjenama i pohvalama od strane Komisije za polaganje i dobili međunarodne licence najvećeg nivoa – L3.