Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.06.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara  od 11:45 do 12:25 sati, u ul.A.Šantića, gdje je  gorio tavan na privatnoj kući, požar je ugašen.

 Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je  intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja na lokaciji Orašlje, gdje je požar zahvatio cca 50 ha površine.

 Unskosanski Kanton

Općina Velika Kladuša.  Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:30 do 15:00 sati, u mjestu Ponikve, gdje je  gorjela šuma,

– od 15:30 do 16:15 sati, u mjestu Stari grad, gdje je također  gorjela šuma, navedeni požari su ugašeni.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave na lokaltietu Bunar. Požar je ugašen. 

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije  intervencije, jednu na gašenju požara divlje deponije starih auto guma u naseljju Raspotočje, te drugu u naselju Crkvice, gdje je gorjela trava.

 Općina Breza. Na području općine Breza, u ulici Džemala Bijedića jučer u 09:12 sati, izbio je požar u stanu. Na teren su izašli uposlenici Civilne zaštite općine Breza, DVD i vatrogasna jedinica RMU Breza. Požar je ugašen u 10:00 sati, na objektu je pričinjena veća materijalna šteta. Tri lica su zatražila ljekarsku pomoć u Dom zdravlja Breza zbog gušenja dimom i uznemirenosti.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava, na području općine Živinice, te su nastavili  proces deminiranja na zadacima u općinama Sapna i Kalesija.

 O S T A L O

 Hercegovačkoneretvanski kanton

Pripadnici Civilne zaštite i MUP-a HNK-a sinoć su oko 18:45 sati, izvukli iz rijeke Neretve kod Glavatičeva beživotno tijelo muške osobe.

Kako je potvrdio portparol MUP-a HNK, utvrđen je identitet muškarca  nakon obavljene obdukcije a riječ je  o Mirzi Avdiću (1977godište) iz Zenice, koji je pao sa žičanog mosta u Glavatičevu u rijeku Neretvu.

Dežurna tužiteljica saopštila je da je  isključena mogućnost nasilne smrti.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti meteoalarm  za područje Tuzlanskog kantona i Unskosanskog kantona, gdje se očekuje grmljavinsko nevrijeme, za područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10 i Kantona Sarajevo  izdat je Žuti meteoalarm, gdje se također očekuje grmljavinsko nevrijeme kao i maximalne temperature oko 33 0C.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE