Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 06.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljen je 2200 uzoraka, od kojih je 284 pozitivnih na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovano je 7 novozaraženih osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 312 osoba. U samoizolaciji se nalazi 890 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na Korona virusa testirano 5289 osoba, od kojih je 1701 pozitivno  (1489 osoba je izliječeno, 95 osoba umrlo), a aktivno je 117 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana, 06.05.2021.godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 17 osoba, a prema rezultatima testiranja 4 uzoraka je pozitivno.

Zaključno sa 06.05.2021.godine, na područu BPK je 37 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1954 osobe, a 79 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Na području kantona prethodnog dana na COVID-19 je testirano 62 osobe, od kojih je 19 pozitivno.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B. Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 14:04 do 14:40 sati u mjestu Bujanica, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– na lokaciji Hukići, gdje je gorjelo stablo,

– u naselju Trakilovići, gdje su gorjeli kuća i pomoćni objekat.

Općina Lukavac.  Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Devetak, gdje je gorio pomoćni objekat.

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– na lokaciji Zelina, gdje je gorjelo nisko rastinje i borove sadnice na površini od oko 30 duluma,

– na lokaciji Seljublje, gdje je gorjela šikara na površini od oko tri duluma.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji MZ Grivice, naselje Čifluk, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od oko tri duluma.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Kanal, gdje je gorjela kuća,

– u ulici B. Kidriča, gdje je gorio poslovni prostor „Mitex“.

Požari su ugašeni. Pričinjena je materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara i to: tri na gašenju trave i niskog rastinja i dvije na gašenju smeća.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 06.05.2021 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 06.05.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 10 eksplozivnih sredstava.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Federacije BiH, zbog očekivanog vjetra s udarima većim od 40 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR