Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 07.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljen je 1.726 uzoraka, od kojih je 172 pozitivnih na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovano je 16 novozaraženih osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 267 osoba. U samoizolaciji se nalazi 737 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona od COVID-19, testirano 5.336 osoba, od kojih je 1.711 osoba pozitivno  (1.503 osobe su izliječene, dok je 97 osoba umrlo), a aktivno je 111 osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Vel. Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:55 do 21:50 sati, usljed požara na stambenom objektu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje u pružnom pojasu, kod željezničke stanice.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara  u ul. Patriotske lige, gdje je gorio dinjak na stambenom objektu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Begov han, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je  intervenciju na gašenju požara u mjestu Gabela, gdje su od 19:35 do 20:15 sati, gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih intervencija, i to: dvije na gašenju trave i niskog rastinja, jedna na gašenju otpada, jedno obezbjeđenje sportskog događaja, te jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata u stanu.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 14 eksplozivnih sredstava i streljiva 5 komada.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR