Sažetak redovnog izvještaj o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 05.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljen je 2585 uzoraka, od kojih je 233 pozitivnih na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovano je 19 novozaraženih osoba sa  COVID-19. Na prisustvo Koronavirusa pozitivno je 362 osobe. U samoizolaciji se nalazi 867 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada na je prostoru Kantona od Korona virusa ( COVID19) testirano 5289 osoba, od kojih je 1693 osoba pozitivno  (1456 osoba je izliječeno, 93 osobe umrlo), a aktivno je 135 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana, 05.05.2021.godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 31 osoba, a prema rezultatima testiranja 7 uzoraka je pozitivno.

Zaključno sa 05.05.2021.godine, na područu BPK je 35 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1953 osobe, a 78 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 05.05.2021.god na COVID-19 testirano je 88 osoba, od kojih je 16 osoba pozitivno.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša.  Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, je imala intervenciju u mjestu Todorovo, gdje je gorio dimnjak.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jednica grada Gračanica, je imala intervenciju na gašenju otpadnog materijala, u užem gradskom području. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jednica grada Živinice, je imala dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u 17,10 sati, nisko rastinje na manjoj površini, na šetalištu Spreča, u naselju Ciljuge i
  • u 20.20 sati, naselje Kotornica, šuma i nisko rastinje ukupne površine cca 20 dunuma.

Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine, imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala, u mjestima Dračevo i Tasovčići.

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 01:35 do 02:15 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:30 do 14:00 sati u Služnju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

 Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez, imali su dvije  intervencije na gašenju požarai to:

–     na lokaciji poduzeća „Bošnjak Commerce – Princip“, gdje je gorjela velika peć, te

     u mjestu Zabilje, gdje je gorio dimnjak. Požari su ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinca općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Vrana, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jednica grada Visoko, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u 15:09 sati, u naselju Buci, gdje je gorio čempres i nisko rastinje, te
  • u 17:17 sati, na lokalitetu Paljike, gdje je gorjelo nisko rastinje, požar je ugašen i nije bilo materijalne štete.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinca općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara od 15:35 sati, na lokalitetu Puljkovac, mjesto Jablanica. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su dvije manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljenog niskog rastinja, te na gašenju otpadnog materijala.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH, u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 4 eksplozivna sredstva i 85 komada streljiva.

 

O S T A L O

 Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ)

Potraga za nestalom osobom

Na zahtjev Kantonalne uprave civilne zaštite Posavskog kantona i Službe za civilnu zaštitu i civilne poslove općine Odžak, pripadnici  FUCZ su se uključili u potragu za nestalom osobom dana 05.05.2021. godine.

U potrazi su učestvovala četiri vodića sa tri potražna psa i potrebnom opremom, a koji su dio specijalizirane jedinice za potrage i spašavanje u ljetnim i zimskim uslovima FUCZ.

Beživotno tijelo osamdesetpetogodišnjeg Save Borojevića u rijeci Savi, uočili su pripadnici FUCZ na lokaciji Zorice, u općini Odžak, i to 3,5 kilometra od Donjih Dubica.

Nestanak Save Borojevića prijavljen je PU Odžak 25. aprila 2021. godine, kada je biciklom otišao od kuće u nepoznatom pravcu.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR