Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 1065 uzoraka, od čega su 86 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 33 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 8 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 130 osoba. pozitivno je 93 osoba.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9640 osoba, od kojih je 4759 pozitivno (4592 osoba je izliječena, 153 osobe su preminule), a aktivno je 14 osoba.

Kanton 10

Dana 06.04.2022. god na COVID-19 testirano je 16 osoba, od kojih su dvije osobe  pozitivne.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 06.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 11 osobe na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 06.04.2022. godine, jedna osoba je aktivno zaražena, oporavljeno je 3954 osobe, a 127 osoba je preminulo.

 POŽARI 

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je četri intervencije od kojih je, jedno gašenje niskog rastinja na lokaciji Breze, jedno gašenje otpada u kontejneru i dvije tehničke intervencije.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Krivača, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencija na gašenju požara, i to:

– u naselju Gorjevac, gdje je gorjela šuma i nisko raslinje. Požar je ugašen,

– u naselju Brekovica, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje (Brekovačka strana). Požar je ugašen,

– u ulici Kladuška, vatrogasna jedinica izvršila preventivno dežurstvo kod spaljivanja trave i niskog raslinja,

-u naselju Segeti, gdje je gorjela trava i voćnjak. Požar jeugašen.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara, od 20:07 do 23:20 sati, u mjestu Jasenica, gdje je gorjela trava.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 21:21 do 21:55 sati, u mjestu Gerzovo, gdje je gorjela trava.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 18:25 do 21:00 sati, na Strelištu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intevenciju na gašenju požara od 18:05 do 18:45 sati,  u Gnjilištima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 16:10 sati, na lokalitetu Kremenac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u neposrednoj blizini željezničke stanice Maglaj, gdje su zapaljeni pružni pragovi na kolosijeku.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Povezice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Budoželje, Kadarići i Kopijari gdje je gorjela trava i nisko rastinje.  Požari su ugašeni.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Mahoje, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar je ugašen.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Seoci (Šiblići), ul. Cankareva i Krivače, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Potočani, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini cca 2 hektara.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce imali su intervenciju na gašenju požara u ul. Kralja Tvrtka, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervencije na gašenju požara u mjestu Dolac i Pokrajčići gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez imali su   intervencije na gašenju požara u mjestu Gornji Mošunj i Krtina mahala, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava

Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali su intervencije na    gašenju požara u mjstima: Vraniska, Rijeka i Šljivčica, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ljuti Dolac, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje. Opožareno je cca 10.000 m² površine.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su devet manjih intervencija i to: dvije intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije intervencije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, jednu tehničku intervenciju na otvaranju zaglavljenih vrata u stanu, dva obezbjeđenja  (jedno sportskog događaja i jedno vatrometa).

 OŠTEĆENJE VODOVODNE  MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog  obilnih kišnih padavina koje su uzrokovale zamućenje vode na izvorištima u sistemu vodosnadbijevanja grada Bihaća, preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Bugojno i Travnik timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstva i streljivo 60 kom.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR