Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 775 uzoraka, od čega su 103 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 58 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 14 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 148 osoba. pozitivno je 95 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9637 osoba, od kojih je 4759 pozitivno (4591 osoba je izliječena, 153 osobe su preminule), a aktivno je 15 osoba.

 

Kanton 10

Dana 05.04.2022. god na COVID-19 testirano je 6 osoba, od kojih je jedna osoba  pozitivna.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 05.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 21 osobe na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 05.04.2022. godine, jedna osoba je aktivno zaražena, oporavljeno je 3954 osobe, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervencij na gašenju požara, u Rasovcu, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Srebrenik.  Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Uroža, gdje je gorio dimnjak na  stambenom objektu.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Đurđevik, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je intervenciju na gašenju požara u Stjepan polju, gdje su gorjeli drveni pragovi na željezničkoj pruzi.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mali Skočaj, gdje je  gorjela trava i šuma.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 23:30 sati u mjestu Dabar, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:18 do 15:10 sati u Lišanima, gdje je  gorjela trava.

– od 15:25 do 16:55 sati na Fortici, gdje je gorjela trava i rastinje.

– od 17:50 do 18:35 sati u Potocima pokraj puta M17, gdje je gorio otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Raspotočje (Gradac), gdje je gorjela šuma.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u rejonu Đindića, gdje su dva puta intervenisali na gašenju požara šume,

– u naselju Vratnica, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požari ugašeni.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u ul. 1. Mart, gdje je gorio kontejner,

– u mjestu Donji Rakovac, gdje je gorjela vikendica. Požari ugašeni.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Pribilovići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog automobila i jednu na gašenju niskog rastinja.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE  MREŽE 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog  obilnih kišnih padavina koje su uzrokovale zamućenje vode na izvorištima u sistemu vodosnadbijevanja grada Bihaća, preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Zavidovići, Tešanj, Hadžići i gradova Ljubuški, Gradačac, Bihać timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 22 eksplozivna sredstva i streljivo 87 kom.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR