Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 72 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 1990 uzoraka, od čega je 140 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 15 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 189 osoba. Pozitivno je 127 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirano je 9634 osobe, od kojih je 4768 pozitivno (4590 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 15 osoba.

 

Kanton 10

Dana 04.04.2022. god na COVID-19 testirana je 31 osoba, od kojih je pet pozitivno.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 04.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 20 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 04.04.2022. godine, jedna je aktivno zaražena  osoba, oporavljeno je 3954 osobe, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je tri intervencije na gašenju požara, i to: u naselju Mramor, gdje je gorjela kotlovnica, u naselju Gornja Tuzla, gdje je gorjelo nisko rastinje i kod tvornice „Elir“ u Tuzli, gdje je gorio napušteni objekat.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u naselju Dubnica.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Đurđevik, gdje je gorio pomoćni objekat – štala.

Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 19:30 do 19:55 sati u mjestu Pećigrad, gdje je gorio dimnjak.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 10:45 do 11:30 sati, gorjelo je auto na auto-otpadu.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Potočari, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava,

– u ul. Wagnerova, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Ljudevita Gaja, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Svi požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara, i to: tri na gašenju smeća u kontejneru i jednu na gašenju plinske boce.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE  MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog  obilnih kišnih padavina koje su uzrokovale zamućenje vode na izvorištima u sistemu vodosnadbijevanja grada Bihaća, preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

Općina Velika Kladuša. Zbog kvara na dalekovodu u mjestu Vrnograč, od 17:30 sati bez napona su dvije trafostanice: „Sanitex“ i „Poljice 2“.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA (LP-19)

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Donji Vakuf, Ilidža, Foča, Zavidovići i gradova Visoko i Široki Brijeg timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su devet eksplozivnih sredstava i 14 komada streljiva.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR