Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervencije u mjestu Bosanska Otoka i u Aleji zlatnih ljiljana, gdje je gorjela napuštena kuća i dimnjak na porodičnoj kući.

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:25 do 13:15 sati, na Domanovićima, gdjeje gorjela šuma i rastinje,

– od 13:20 do 14:00 sati, u Čeljevu, kod igrališta, gdje je gorjelo rastinje,

– od 14:05 do 14:35 sati, na Jasenici. Gdje je gorjelo rastinje,

– od 16:00 do 16:35 sati, u Trebižatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:30 do 15:45 sati, u Gornjoj Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:45 do 17:15 sati, u Gornjoj Blatnici (Trtle), gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:45 do 18:00 sati, u  Gradnićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:45 do 12:30 sati, u mjestu Vir, gdje se ponovo aktivirao požar i ugrozio obližnje kuće i pet stubova od elektro mreže. Požar su ugasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Materijalne štete nije bilo.

– od 12:35 do 16:15 sati, u Tribistovu na području Luka, gdje je gorjela suha trava, brzom intervencijom trojice  vatrogasca s jednim vozilom i 5 mještana,  spriječeno je dalje širenje požara na borovu šumu oko akumulacijskog jezera. Opožareno je oko 3000 m2 površine. Na teren su izišli i pripadnici policije i šumarije.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 14:00 sati, u Buhovu, gdje je gorjela šuma i trava površine cca 7 000 m2. 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 06.01.2020 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zageđenog  zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima:Skver, Bukinje, Mobilna, Doboj Istok nije mogao ocijeniti. 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U potragu za Muhamedom Šišićem (26) iz Zenice, koji je nestao u četvrtak 02.01.2020. godine, uključeni  su: mješoviti timovi MUP-a ZDK, Samostalna služba za zaštitu i spašavanje Grada Zenica, kao i Služba civilne zaštite Grada Zenica. Pretražuju se  lokaliteti: Volovska Glava, Vražale, Krivače, Bilivode i Gornja Zenica.

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH, zbog niskih temperatura zraka koje će se kretati od -5 do – 9 0C. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE